Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vláda chystá veľké zmeny v odvodoch: Budú sa platiť z ročného príjmu!

Ministerstvo financií chystá nové zmeny
Ministerstvo financií chystá nové zmeny (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vláda chystá nové zmeny v odvodoch. Vyhýbať sa plateniu bude teraz omnoho ťažšie. Politici plánujú obmedziť únik finančných prostriedkov, ktoré ľudia pred štátom legálne nepriznávajú na odvodoch. Koho sa prípadné zmeny dotknú?

Informáciu priniesli Hospodárske noviny. Vláda plánuje zamedziť špekulantom a ľuďom s vyššími príjmami, aby unikali priznaniu svojich odvodov.

Doteraz sa sociálne odvody zúčtovali mesačne. Po novom sa majú zúčtovať ročne. Existovala možnosť, že zamestnanec dostával nižšiu mesačnú mzdu a na konci roka ju „vykompenzoval“ odmenami.

Keďže po dohode so zamestnávateľom bola mzda nižšia, zamestnanec platil aj nižšie odvody. Na konci roka dostal „kompenzačnú“ odmenu a dokopy tak ušetril na odvodoch nemalú čiastku. Spolu s ním profitoval aj jeho zamestnávateľ.

Po novom sa má zúčtovanie robiť z ročného príjmu. Odvádzalo by sa z celoročných príjmov a plateniu odvodov by nemal uniknúť už nikto. Takýto bič prichystali najmä na zamestnancov, ktorí sa dohadovali so zamestnávateľmi na výške výplat a odmien.

Štát by mal podľa Hospodárskych novín takto získať až 56 miliónov eur. Nové príjmy do rozpočtu majú plátať deficity a v konečnom dôsledku aj vysoký dlh. Zmeny by sa mohli zaviesť už v roku 2016.

Nové opatrenie by sa malo dotknúť najmä ľudí, ktorí dostávali vysoké odmeny na konci roka. Obyčajní ľudia s bežnými príjmami a odmenami túto zmenu pocítiť nemusia. Zmeny v odvodoch patria do rámca znižovania dlhu Slovenska, ktorý prekračuje limity.

Celkový dlh Slovenska za rok 2013 prekročil hranicu 55 % HDP a vláda ho musí skrotiť. Inak nastanú sankcie. Ak by dlh štátu prekročil hranicu 57 % HDP, vláda by musela predložiť vyrovnaný rozpočet. To by mohlo spôsobiť ďalšie zvyšovanie daní a odvodov. Alternatívou sú škrty vo vlastných výdavkoch. Ibaže do škrtania sa našim politikom nikdy príliš nechcelo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu