Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Výkum slovenských vedcov môže prispieť k liečbe rakoviny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA – Výskum rakoviny je témou aj pre slovenských vedcov. Odborníci zo Slovenskej akadémie vied (SAV) a Univerzity Komenského (UK) v Bratislave zrealizovali výskum, ktorého výsledky môžu poskytnúť riešenia pri liečbe tejto civilizačnej choroby. TASR o tom informoval hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

Jedným z výsledkov takéhoto bádania je napríklad technológia z Univerzity Komenského. Je založená na paládnatých komplexoch kurkumínu a ukázala významné účinky pri spomaľovaní rastu nádorových buniek. "Výrazný útlm rastu chorých buniek sme zistili najmä pri tých u krčka maternice," konkretizuje jeden z autorov technológie profesor Ferdinand Devínsky.

V rámci spolupráce UK s Ústavom experimentálnej onkológie SAV a Národným onkologickým ústavom dosiahli vedci výsledky aj vo výskume zameranom na zisťovanie rakoviny vaječníkov analýzou moču. Ďalšou technológiou zameranou na boj s rakovinou je zariadenie pre izoláciu nádorových buniek priamo z krvi. "Inovácia v tomto prípade spočíva v tom, že pacientovi sa krv neodoberá, ale pracuje sa priamo s celým objemom krvi, čím je možné izolovať väčšie množstvo nádorových buniek," hovorí Katarína Müllerová z Kancelárie pre transfer technológií SAV. Kancelária pracuje spoločne s Centrom vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) na uplatnení tejto technológie v praxi. Podľa Jaroslava Noskoviča z centra sa pri týchto technológiách, ako aj pri technológii z Univerzity Komenského, v súčasnosti pracuje na zabezpečovaní patentovej ochrany a vyhľadávaní partnerov zo súkromnej sféry. "Technológie sú konkurencieschopné, a preto plánujeme pokračovať aj v ďalších krokoch ich komercializácie až k úspešnému udeleniu licencií na ich používanie," dodáva Noskovič. 

CVTI, ktoré spadá pod rezort školstva, zastrešuje realizáciu národného projektu Národná infraštruktúra pre podporu transferu technológií na Slovensku (NITT SK). Vďaka nemu mohli aj tieto technológie získať priemyselnoprávnu ochranu ako duševné vlastníctvo a môže sa pokračovať v ich prenose do praxe, ktorý NITT SK podporuje po administratívnej, odbornej aj finančnej stránke. Ambíciou národného projektu je podpora právnej ochrany takýchto a iných výsledkov duševného vlastníctva a ich uplatnenie v praxi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu