Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Adrenalínový deň s policajnou pumou: VIDEO, ako sa chytajú cestní piráti!

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Ich revírom sú diaľnice a ich tempo je vražedné. Nie, nehovoríme o postrachu nemeckých ciest Kobre 11, ale o ich slovenských náprotivkoch Špeciálnom dopravnom oddelení, tzv. pume. Keďže väčšina bežných smrteľníkov má možnosť ich prácu sledovať len zo strany bežného vodiča, my sme sa rozhodli vám ich dennodenné hony na cestných pirátov priblížiť a strávili sme jeden deň na sedadle skutočnej slovenskej pumy. Ako taký zvyčajný deň cestného komanda prebieha, sa presvedčte na vlastné oči.

O 8:00 štartujeme z Autoopravovne ministerstva vnútra v bratislavských Vajnoroch, kde nasadáme do jedného z tátošov policajnej pumy - Škody Superb 3.6 FSI. Dobrodružnou jazdou nás budú sprevádzať Ľubor a Rasťo, ktorí nás dopredu upozorňujú na prísne dodržiavanie ich pokynov. Keďže špeciálne vycvičení príslušníci slovenskej Pumy sa zameriavajú iba na veľké ryby, radar nastavujeme na zachytenie prekročenia rýchlosti o 30 km/h. V nablýskanom šesťvalci sme sa ešte ani nestihli zahriať a už uháňame za prvým previnilcom. Ten si to krátko po 8:15 trielil smerom na Svätý Jur nebezpečnými 115 km/h, čím maximálnu povolenú rýchlosť v obci prekročil až o 35 km/h.

Adrenalínový deň s policajnou
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Vodiča Citroenu prenasledujeme so spustenými majákmi a o pár sekúnd spolu s ním odstavujeme auto pri krajnici. Rasťo a Ľubor si nasadzujú reflexné vesty, vychádzajú z auta a smerujú za cestným pirátom, ktorého najprv oboznamujú s priestupkom, ktorého sa dopustil a na rad prichádza pokuta. "Takto skoro ráno?" reaguje vodič na neradostnú správu. Ráno či noc, za výrazne prekročenie rýchlosti si vyslúžil mastných 200 eur. Zjavne nespokojný, no zmierený s osudom, vodič zaplatí v hotovosti a s výrazne ľahšou peňaženkou pokračuje v ceste.

Ostávame na ceste II. triedy v smere do Svätého Juru a striehneme na ďalších nezodpovedných vodičov. Netrvalo dlho a bystré "oči" policajného radaru zachytávajú ďalšieho piráta. Tento raz ide o mladého inžiniera, vodiča Fordu z Pezinku, ktorý si to pár minút po 8:30 švihal 111 km/h. Prudké zrýchlenie policajnej pumy nás zatláča do sedadiel a Pezinčanovi sme už o chvíľu v pätách. Ten sa zrejme rozhodol zásah bojkotovať a s pumou za chrbtom pokračuje v jazde v ľavom pruhu. Nakoniec však rezignuje a mužom zákona veľkoryso uvoľní cestu. Tí ho predbiehajú a odstavujú na najbližšom možnom mieste.

Adrenalínový deň s policajnou
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Pokutu chcel zaplatiť stravnými lístkami

Už prvé "naťahovačky" na ceste predznačovali, že s týmto vodičom to nebude "med lízať". S nepochopením sa muži zákona stretli aj pri vyberaní pokuty. Mladý muž totiž pri sebe nemal dostatočnú hotovosť, čo mal v pláne "vykryť" naozaj kurióznym spôsobom. "Mám pri sebe iba stravné lístky," povedal mužom zákona a s pohľadom krotkého mačiatka sa pokúšal vyjednať vyplatenie 200 eur v gastráčoch. U neoblomných príslušníkov dopravného komanda však nepochodil a keďže nebolo hotovosti, museli pristúpiť k vypísaniu šeku a zadržaniu vodičského preukazu. Ten mu vrátia po zaplatení pokuty.

Po niekoľkých minútach potrebnej administratívy a doťahovania sa s vodičom pokračujeme v číhaní na pirátov. Ostávame na ceste vo Svätom Jure a keďže premávka je hneď zrána relatívne hustá, o presnú pol hodinu sa okolo nás rúti už tretí hriešnik. Vodič Volva tomu v obci dával 111 km/h a ako sa neskôr ukáže, mal na to "naozaj vážny" dôvod. Opäť púšťame maják a tentoraz bezproblémovo odchytávame piráta č. 3. S riešením pokuty to už však také jednoduché nebolo. Vodič sa svoje previnenie pokúšal ospravedlniť zdravotnými ťažkosťami manželky, ktorú viezol k lekárovi. "Manželka má žlčníkový záchvat," snaží sa obmäkčiť policajtov. Do pokusu o vyjednávanie sa zapája aj manželka, ktorá sa názorne chytá za brucho.

Adrenalínový deň s policajnou
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Na prvý pohľad prísni muži zákona nič nepodceňujú a žene ponúkajú odvoz sanitkou. "Nie, to nie," odpovedá tónom, ktorý naznačuje, že zdravotné ťažkosti nie sú až také vážne, ako sa ich spočiatku snažili vykresliť. Policajti odolní voči všemožným výhovorkám tak nekompromisne vypisujú pokutu vo výške 200 eur. Vodič Volva zaplatí v hotovosti a pokračuje v ceste. Po hodine a pol sa naše cesty s príslušníkmi policajnej pumy rozdeľujú a s dobrým pocitom, že bezpečnosť na našich cestách majú v rukách práve oni, sa vraciame späť do sveta "bežných smrteľníkov".

Adrenalínový deň s policajnou
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Výhovorky, ktoré stoja za to

Okrem žlčníkových záchvatov a "podplácania" stravnými lístkami sa policajti pumy pravidelne stretávajú aj s oveľa bizarnejšími výhovorkami, ktorými sa ich nezodpovední vodiči pokúšajú uprosiť. Naposledy sa im do cesty zaplietol "ohrdnutý manžel". "Idem preto tak rýchlo a utekám pred vami, že mi manželka ušla s policajtom a myslel som si, že mi ju chcete vrátiť," snažil sa dávkou humoru vysvetliť prekročenie rýchlosti.  

Výnimkou nie sú ani dojemné výstupy žien - cestných pirátiek. Tie sa nemálo krát pokúšajú drsných mužov zákona obmäkčiť slzami. Musíme vás však sklamať. Na policajtov z pumy ani dramatické výlevy hodné profesionálnych herečiek neplatia. Kuriózne situácie nastávajú aj v prípadoch, keď nežné polovičky sedia na mieste spolujazdca. "Keď muž prekročí rýchlosť a žena vidí, že platí pokutu napríklad 300 eur, tak si povie, že 300 si dal policajtom, 300 dáš aj mne," opisuje jednu z úsmevnejších chvíľ policajt Rasťo.

Adrenalínový deň s policajnou
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Špeciálne dopravné oddelenie alias Puma

Slovenská puma má v súčasnosti 16 policajtov, ktorí pôsobia na celom území republiky. Zriadená bolo s cieľom zvyšovať bezpečnosť v cestnej premávke a odhaľovať cestných pirátov ohrozujúcich nielen seba samých, ale aj ostatných vodičov či chodcov. Do radov členov policajnej pumy sa dostanú len tí muži zákona, ktorí úspešne absolvujú špeciálne previerky výrazne sa líšiace od bežných náborov.

Za 10 mesiacov tohto roka policajti z pumy odhalili až 3 340 priestupkov, ktorých sa dopustili vodiči po celom Slovensku. Tento počet okrem našincov zahŕňa aj nezodpovedných šoférov zo zahraničia. Výsledkom dôslednej práce dopravného komanda je aj fakt, že do dnešného dňa počet obetí dopravných nehôd oproti porovnateľnému obdobiu z minulého roka klesol až o 71.

VIDEO z dňa s policajnou pumou: Cestní piráti nemajú šancu

Slovenská Puma

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu