Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Protest proti vláde sa vymkol kontrole: Bitka v Bratislave a 18 zadržaných!

Nepokoje v Bratislave prerástli do výtržností, museli zasahovať ťažkoodenci. Pri incidente polícia zatkla viacero osôb, zranená bola aj jedna policajtka. Zobraziť galériu (29)
Nepokoje v Bratislave prerástli do výtržností, museli zasahovať ťažkoodenci. Pri incidente polícia zatkla viacero osôb, zranená bola aj jedna policajtka. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Polícia v piatok zakročila na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave proti účastníkom zhromaždenia Berieme si späť svoju krajinu, ktoré sa začalo pred Prezidentským palácom. Na výsluch predviedla účastníkov, ktorí mali pri sebe chladné zbrane (nože, dýky, boxery). Protestujúci žiadali pred policajným oddelením ich prepustenie. Tvrdili, že jediným dôvodom, prečo ich "zbalili" bolo to, že nekráčali po chodníku, ale po ceste.

"Po 19.00hod sa dav zhruba 150 ľudí presúval ulicami v centra mesta naďalej po cestných komunikáciách. Táto skupina ľudí  opätovne viackrát nerešpektovala výzvy polície, aby opustila cestnú komunikáciu a využívala chodník pre chodcov. V priebehu podvečerných udalostí prišlo k zraneniu celkom 3 osôb, pričom jednou z nich bola policajtka. Poranenia týchto osôb si vyžiadalo u každého z nich ošetrenie. Doposiaľ bolo na políciu predvedených celkom 18 osôb," upresnila hovorkyňa bratislavskej polície Tatiana Kurucová.

Organizátori sa rozhodli pred desiatou hodinou protest ukončiť s tým, že zajtra o tretej popoludní bude nové zhromaždenie na Hodžovom námestí, aby sa spoločne presunuli pred ministerstvo vnútra "súdruha Kaliňáka", kde budú žiadať prepustenie zadržaných. "Toto už nebola policajná šikana, ale policajná brutalita," odznelo.

Protestujúci o pol desiatej odišli od policajnej stanice asi o 50 metrov nižšie na Hodžovo námestie, aby sa zreorganizovali a dohodli na ďalšom spoločnom postupe. Na oddelení totiž stále držia asi desiatku z nich. Ozýva sa klasický pokrik: "Slovenskóóóóoóó´" alebo aj "Smrť zradcom".

Desať minút pred pol desiatou sa snažia protestujúci "vycvičiť" policajtov prechádzaním cez priechod tam a späť. Na mieste vznikol menší dopravný chaos. Našťastie o tomto čase na inak frekventovanom ťahu už nie je až taká hustá premávka.

Krátko po deviatej hodine večer stoja zhromaždení pred policajným oddelením pri Prezidentskom paláci, spievajú slovenskú hymnu a krátia si čakanie skandovaním hesiel ako "Prepustite zajatcov!" alebo "Prepustite politických väzňov!"

"Páni policajti, je len otázkou času, kedy vy pôjdete sedieť, lebo chránite zločincov," znejú tvrdé slová z radov demonštrantov, namierané proti príslušníkom, ktorí strážia vchod oddelenia.

„Ohlásené zhromaždenie na Hodžovom námestí  prebehlo pokojne, verejný poriadok narušený nebol. Zhruba hodinu od začiatku zhromaždenie  sa skupina približne 200 zhromaždených ľudí začala presúvať na Šafárikovo námestie cez cestnú komunikáciu. Na opakované výzvy polície, aby opustili cestnú komunikáciu a išli na chodník, sústavne nereagovali, pričom takto ohrozovali životy a zdravie ďalších účastníkov cestnej premávky, ako aj bránili plynulému prejazdu účastníkov cestnej premávky. Cestnú komunikáciu takto blokovali až do doby, kedy vošli na akademickú pôdu Univerzity Komenského v Bratislave na Šafárikovom námestí,“ informovala o priebehu nepokojov Tatiana Kurucová z KrPz v Bratislave.

Desiatky jeho účastníkov sa presunuli centrom mesta do budovy Právnickej fakulty. „Po vstupe na akademickú pôdu  niektoré osoby žiadali od vrátnika, aby ich vpustil do ďalších priestorov univerzity. Potom, čo sa vrátnik pokúsil skontaktovať políciu prostredníctvom volania na  číslo 158, sa mu mali podľa doterajších zistení vyhrážať niektoré osoby,“ pokračovala Kurucová.

Vo vestibule školy policajti niektorých účastníkov legitimovali. Policajní ťažkoodenci museli 12 účastníkov z budovy fakulty vyviesť, a to aj kvôli tomu, že disponovali chladnými zbraňami. Polícia už priestory vo vestibule fakulty stráži a žiadnych účastníkov zhromaždenia do budovy nepúšťajú.

Nepokoje v Bratislave prerástli
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

Nutné bolo aj ošetrenie zdravotníkmi.
Zobraziť galériu (29)
Nutné bolo aj ošetrenie zdravotníkmi.  (Zdroj: TASR)

Záchranári ošetrili niekoľko ľudí, jednou z nich je policajtka. Tú účastníci pochodu zranili pri presune z Právnickej fakulty Univerzity Komenského (UK) smerom k hotelu Danube. Policajtka si držala hlavu, krv jej však netiekla.

Niekoľko desiatok demonštrantov sa aktuálne presunulo na Námestie SNP. Tu policajti zadržali Štefana P., ktorý bol vlani pri incidente pálenia zástavy pred NR SR. Tentoraz odmietol poslúchnuť pokyny policajtov, aby odišiel z cesty. Protestné zhromaždenie polícia naďalej monitoruje.

Nepokoje v Bratislave prerástli
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

VIDEO Protest proti vláde
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: TASR)

Protestujúci vtrhli aj na vianočné trhy.
Zobraziť galériu (29)
Protestujúci vtrhli aj na vianočné trhy.  (Zdroj: TASR)

Zhromaždenie dnes zorganizovalo hnutie Slobodní občania, ktoré vyzvalo prezidenta SR, aby odvolal vládu, generálneho prokurátora, rozpustil parlament a vymenoval dočasnú vládu z odborníkov.

Na demonštrácii proti RTVS sa zúčastnilo niekoľko desiatok ľudí

"Dnešná demonštrácia je len postup od akcie, ktorá sa začala 8. novembra," povedal jeden z organizátorov protestu Martin Guliš. "Chceme, aby bola vo verejnoprávnych médiách umožnená živá relácia o pálčivých problémoch, ktoré sa týkajú celej spoločnosti," povedal. "Máme tu vládu kapitálu a občan je na poslednom mieste," dodal.

Nepokoje v Bratislave prerástli
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

 "Uplynulo ultimátum prezidentovi SR, aby odvolal vládu, generálneho prokurátora, rozpustil parlament a vymenoval dočasnú vládu odborníkov. Keďže priamo zvolený prezident si nenašiel čas pre občana, dokonca ani neposkytol stanovisko, občan sa vyberá za ním a demonštruje na Hodžovom námestí," vyhlásili organizátori protestu v tlačovom vyhlásení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu