Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šokujúce rodinkárstvo na súdoch odhalené: Pozrite si, kde majú sudcovia svojich príbuzných!

Zobraziť galériu (2)

BRATISLAVA – O čom sa už dávno šepkalo, je teraz potvrdené. Transparency International Slovensko na portáli Otvorené Súdy uverejnilo interaktívnu mapku rodinkárskych vzťahov našich sudcov. Na prehľadnej mape súdov sú graficky znázornené rodinné vzťahy, aké medzi sebou majú slovenskí sudcovia.

Portál otvorenesudy.sk má za cieľ vniesť viac transparentnosti do slovenskej justície, pretože trpí chronickou nedôverou občanov, klientelizmom a rôznymi podozreniami z korupcie. Väčšina občanov má takisto pocit, že bez kontaktov, známych alebo peňazí, veľa vody na súdoch nenamúti.

Práve otvorenosť a transparentnosť by mohla aspoň trochu pootvoriť dvere do tmavej miestnosti slovenského súdnictva. Rodinkárstvo a klanové väzby sú všetkým dobre známe, no sudcovský stav je na tieto podozrenia obzvlášť citlivý, pretože tvorí jeden z pilierov právneho štátu.

Interaktívna mapa rodinkárstva sudcov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Transparency International Slovensko)

Transparency International Slovensko zistilo, že zo sudcovských priznaní za rok 2012 má až každý piaty sudca blízky rodinný vzťah k inému sudcovi alebo zamestnancovi na súde. "Zo sudcovských priznaní za minulý rok vyplýva, že z 1383 aktívnych sudcov, ktorí minulý rok podali majetkové priznanie, má blízky rodinný vzťah k inému sudcovi či zamestnancovi na súdoch 277 z nich, čiže každý piaty." Tvrdí TIS.

Podľa nich až 55% vzťahov sú väzby medzi sudcom a ďalším sudcom. Ostatné sú vzťahy medzi sudcom a vyšším úradníkom alebo administratívnym pracovníkom. Najprepletenejšie vzťahy panujú na východe. "Nenájdete tam jediný súd, ktorý by nemal aspoň jedného zamestnanca s ďalším blízkym v súdnictve."

Ako príklad za všetkých stačí uviesť predsedu krajského súdu Imricha Volkaia. "Sám predseda krajského súdu Imrich Volkai má na súde ženu (radca) i nevestu (vyšší súdny úradník), jeho dcéra a jej manžel sú zase sudcami na košických okresných súdoch." Uzatvára Transparency International Slovensko.

Prax rodinkárstva pokračuje ďalej. Ako uvádzajú na svojom blogu, prezidentom posledná vymenovaná skupina sudcov má na súdoch ďalších štyroch príbuzných.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu