Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Brusel vyhlásil vojnu Nemecku: Kvôli vám sa kríza prehlbuje, spomaľte v úspechu!

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ekonomická kríza nie a nie odísť. Európskym ekonomikám sa nedarí vyliezť z priepasti s názvom vysoká nezamestnanosť, nízky rast a chudobné mzdy. V takejto situácii politici hľadajú kadejaké východiská s cieľom krízu prežiť. Najnovšie je na muške Nemecko, pretože príliš veľa vyrába a vyváža do zahraničia, zatiaľ čo doma toľko nemíňa. Európska únia zvažuje tento model potrestať.

Nemecko kritizujú nielen EÚ, ale aj Američania a Medzinárodný menový fond. Podľa nich by mohlo dôjsť k vážnym nerovnováham, ktoré by sme pocítili. "Preskúmame, či vysoký prebytok nemá vplyv na celú Európu," uviedol predseda EK José Manuel Barroso. Iba za september tohto roka dosiahli Nemci prebytok v objeme vyše 20 miliárd eur.

Hlavný argument je ten, že Nemci svojimi výrobkami zaplavujú ostatné trhy, príliš sporia a nevyvíjajú dopyt po produktoch iných štátov. Tým sa napríklad talianske, španielske alebo slovinské firmy dostávajú do problémov, pretože nemajú pre koho vyrábať.

Nárast dlhu, nezamestnanosť, nízky dlh a slabú konkurencieschopnosť dáva za vinu Nemecku aj prestížny komentátor Financial Times Martin Wolf. „Ciele takejto politiky eurozóny, riadenej z Nemecka, nemohli mať ani iné účinky, vzhľadom na deštrukciu dopytu spôsobeného všemožnými úspornými opatreniami.“ Napísal vo svojom stĺpčeku britských novín.

Ibaže nie všetci sú proti nemeckej efektivite a exportu. Obmedzenie vývozu za hranice by mohlo uškodiť aj slovenským občanom. Nemecké firmy by neinvestovali do našich podnikov a nepomáhali tak vytvárať nové pracovné miesta.

Na druhej strane vysoká produktivita nemusí byť iba na škodu. „Nemci sú preborníci, no nie v exporte, ale v produkcii. Ich firmy sú skvele kapitálovo vybavené a efektívne riadené, čo im umožňuje dosahovať vysokú produktivitu aj pri vyšších vstupných nákladoch, najmä mzdách. Na trh sú potom schopní dodávať výrobky, ktorých pomer ceny a kvality prekoná  konkurenciu,“ píše na blogu INESS Martin Vlachynský.

Kritika prichádza aj od južných štátov Únie, ktorým kancelárka Merkelová nanútila úspory a reformy. Sporiví Nemci chcú svoj liek presadiť aj za hranicami. Politikom sa však do nepopulárnych krokov nechce a preto hľadajú iné spôsoby úniku z recesie.

Najčastejším je spoliehanie sa na Európsku centrálnu banku a rôzne spoločné záchranné mechanizmy. Problémom je pri nich morálny hazard a tlačenie nevyriešených problémov pred sebou, pričom sa nabaľujú ako snehová guľa.

Zdá sa, že Nemecko je v názoroch na riešenie krízy osamotené. No nízka nezamestnanosť v najväčšej ekonomike Európy im dáva za pravdu. Výrobky z Nemecka sú jednoducho žiadané a ich kvalita povestná, preto sa im tak darí.

V časoch uťahovania opaskov je najčastejším liekom politikov zvyšovanie daní. Tento prístup ale naráža na limity a vzor dobre fungujúcej nemeckej ekonomiky môže ísť príkladom. Pretože len konkurencieschopné výrobky, po ktorých je dopyt si nájdu na trhu uplatnenie.

V súčasnosti stoja proti sebe dva bloky. Na jednej strane silná nemecká ekonomika a na druhej strane koalícia proti úsporným opatreniam a šetreniu. Myslíte, že by ekonomiku naštartovalo, keby Nemecko začne míňať?

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu