Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tatry dostali posledné varovanie: Slováci, prídete o svoju pýchu, tvrdia Poliaci!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: lesytanap.sk)

BRATISLAVA - Stratíme jednu z našich hrdostí? Slovensku kvôli rozmáhajúcim sa výstavbám a zásahom do prírody hrozí, že Tatry prídu o medzinárodný štatút národného parku. Tvrdia to Poliaci s odvolaním na Medzinárodnú úniu ochrany prírody, ktorá varuje, že ak budeme pokračovať v plánovanej výstavbe a rozširovaní lyžiarskych stredísk, kategória Tatranského národného parku (TANAP) bude musieť byť znížená. Slovenské orgány sa však bránia a stoja si za tým, že všetky investície v TANAP-e sú legálne a v súlade so zákonmi prírody.

O tom, ktorá prírodná rezervácia získa štatút národného parku, rozhoduje Medzinárodná únia pre ochranu prírody (IUCN) a jej podpredseda Andrej Sovinc zo Slovinska sa domnieva, že slovenské Tatry o tento titul pomaly ale isto prichádzajú. Sú za tým údajne miliónové investície do výstavby a vývoja lyžiarskych stredísk na území TANAP-u, ktoré podľa Sovinca stoja v protiklade k ochrane životného prostredia a ekosystému Tatier.

"Kľúčovou otázkou je, či slovenský Tatranský národný park môže byť podľa stanovených kritérií pre chránené oblasti stále klasifikovaný ako národný  park," povedal Sovinc v rozhovore pre PAP. Plánované zásahy vraj výrazne ohrozujú aj susedné oblasti, v tomto prípade poľskú časť Tatier. "Takéto zásahy vedú k fragmentácii biotopov, čo bude mať za následok negatívny dopad na širšie biodiverzity," vysvetlil.

Rozsah a najmä vplyv investícií do TANAP-U bude posudzovať medzinárodná únia na ochranu prírody, ktorá rozhodne, či si Tatry aj po plánovanej výstavbe udržia plochu chránenej oblasti druhej kategórie. "V prípade, že požiadavky stanovené IUCN nebudú splnené, budeme musieť kategóriu slovenského TANAP-u znížiť," uviedol Sovinc a dodal, že názov "národný park" Slováci môžu v tomto prípade aj naďalej používať, no pôjde už len o pomenovanie bez medzinárodného uznania.

Slovensko tento rok podľa poľských médií plánuje do rozvoja infraštruktúry v Nízkych Tatrách investovať až 45 miliónov eur. V minulosti už podobné investície zaznamenali aj v oblastiach Tatranskej Lomnice, Štrbského plesa či Zverovky, kde vyrástli v súčasnosti veľmi obľúbené lyžiarske strediská. Riaditeľ TANAP-u Pavol Majko tvrdí, že v tomto prípade bola výstavba plne v súlade so zákonom. "Výstavba prebiehala podla zákona o ochrane prírody a krajiny, s udelením potrebných výnimiek a všetky investície boli posudzované v procese EIA. Takmer všetky zásahy nezasahujú do sústavy NATURA 2000," hovorí Majko.

Riaditeľ TANAP-u zdôraznil, že investor finančne kompenzoval aj straty z roku 2004, keď Tatry postihla obrovská víchrica s rýchlosťou až 170 km/h a bolo zničených najmenej 14-tisíc hektárov lesa. O strate štatútu národného parku preto nechce ani počuť. "Hypotézy  o zmene statusu TANAP-u  v rámci IUCN nám nie sú známe. Toho času nemáme žiadne informácie o tom, že by mali prebiehať oficiálne rokovania medzi TANAP-om a IUCN a považujeme to za špekuláciu," uzavrel Majko.

Výstavba v Tatrách sa však nepáči ani našim severným susedom. Podľa zástupcu poľského Tatranského národného parku Zbigniewa Krzana môžu mať tieto zásahy fatálne následky. Majko si naopak myslí, že by Poliaci mali smerovať pozornosť skôr na lokalitu Kasprov vrch, ktorá vraj robí vrásky na čele nielen im, ale aj nám na našej strane Tatier. "Zároveň chceme poukázať na lokalitu Kasprov vrch na poľskej strane Tatier v TPN, kde priamo na hrebeni v súčasnosti desaťtisíce návštevníkov vplývajú na faunu a flóru rezervácie Tichá dolina na Slovenskej strane Tatier," odkázal.

IUCN klasifikuje šesť kategórií národných parkov. V prvej sú "divoké" oblasti (napríklad púšte), do druhej, kam spadá aj TANAP, patria územia, kde dochádza len k obmedzenému zásahu ľudí, prírodné pamiatky, chránené krajiny či oblasti prírodných zdrojov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu