Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Podivný kšeft v chránenom pásme pri Bratislave: Kšeft vďaka štátu za 8,5 milióna eur?!

Výstavba v Lozorne
Výstavba v Lozorne (Zdroj: topky)

LOZORNO – V lukratívnej obci pri Bratislave sa dejú veci. Miestni občania zúfalo bojujú proti výstavbe v chránenom území. Šokujúce je však pozadie kšeftu, vďaka ktorému sa realitná firma k pozemkom dostala. Zdá sa, že vďaka politickým konexiám na najvyšších miestach sa im podaril zázrak a už iba krôčik chýba k tomu, aby niekto zbohatol o rozprávkových 8,5 milióna eur. Rozhodnúť sa má už tento týždeň.

Na začiatku celej kauzy stojí bratislavská spoločnosť Moritz, ktorej konateľ Pavol Záturecký podniká so synom bývalej veľkej ryby z HZDS v dražobnej spoločnosti. Eseročke sa podaril na konci prvej Ficovej vlády husársky kúsok cez Štátne lesy. Ich riaditeľ Alojz Riško, nominant HZDS, im schválil zámennú zmluvu pozemkov. Podnikateľ dal štátu 12,7 hektárový pozemok v Mučíne okres Prešov, za čo získala lukratívne štátne pozemky v druhom chránenom stupni ochrany v obci Lozorno pri Bratislave. Tretí stupeň už je podľa zákona zakázaný zamieňať. "Zámena pozemkov bola uskutočnená v súlade s paragrafom 611 Občianskeho zákonníka a podľa pagarafu 50 ods. 7 a 10 a paragrafom 58 ods. 2 písm. c) a e) zákona 326/2005 Z.z. o lesoch. Zámena sa môže uskutočniť bez ohľadu na lokalizáciu pozemkov," napísali nám zo Štátnych lesov SR.

Následne sa podarilo spoločnosti za podivných okolností vyňať pôdu z lesného fondu, čím zvýšila jej cenu takmer desaťnásobne. Obec vydala územné rozhodnutie, ktoré sa však neopieralo o územný plán. Občania tvrdia, že obec chce toto rozhodnutie legalizovať spätne, tým, že dodatočne územný plán zmení.

Záhadne rozhodoval aj obvodný úrad životného prostredia, ktorý pôvodne výrazne nesúhlasné stanovisko na zmenu územného plánu zmenil po troch mesiacoch na pozitívne. Dôvodom môže byť to, že pri posudzovaní neoslovil CHKO Malé Karpaty, a tak sa do materiálu nedostal negatívny postoj.

Podľa dokumentov má na tomto pozemku vyrásť Zvernica. Otázne je ako, keďže podľa poľovníckeho zákona je minimálna plocha pre zvernicu stanovená na 50 ha (veľkosť tohto pozemku je však iba 10 ha). Ako zázrakom sa však občania dozvedeli, že tu má vyrásť niekoľko domov. Oficiálne to však nikto netvrdí aj keď starosta to nepoprel.

Spísali sťažnosti ako aj námietky, no nič nepomohlo. Definitívne rozhodnutie má padnúť tento týždeň. Starosta obce Ľubomír Húbek tvrdí, že s tým nemôže nič robiť. Podľa neho je lepšie výstavbu povoliť, akokeby mali domy vyrásť načierno. "Ak si niekto myslí, že podnikateľ kúpi takéto pozemky na to, aby sem chodil v nedeľu opekať špekáčky, je na omyle," dodal.

Rovnaký kľúč

Najväčší gól je, že Záturecký, ktorý celý projekt zastrešil, je parťák z podnikania právnika Michala Mišíka. Mimochodom príbuzného veľkej ryby z čias HZDS Ivana. Ivan Mišík pôsobil počas zlatých časov mečiarizmu v Nafte Gbely, Slovnafte či Transpetrole. Neprekvapí zrejme informácia, že podobným spôsobom sa v minulosti dostal k lukratívnym pozemkom aj ďalší príbuzný s rovnakým menom Ivan MIšík. O to zaujímavejšie je, že v súčasnosti pôsobí v dozornej rade Slovenského pozemkového fondu, ktorý patrí rezortu Ľubomíra Jahnátka.

O podozreniach z machinácií Mišíka pri získaní pozemkov písal v roku 2010 denník Pravda. Ako prednosta krajského pozemkového úradu v Bratislave sa záhadne dostal k pozemku v obci Láb. Najskôr kúpil ornú pôdu, potom obec premenila územný plán, čím sa stal pozemok stavebnou parcelou. Na to, aby tak obec urobila, potreboval súhlas Mišíka ako šéfa pozemkového úradu. Dokonalý stret záujmov. Podobne ako vtedy, aj teraz môže parťák jeho príbuzného zbohatnúť vesmírnym spôsobom. Michal Mišík nám cez svojho asistenta odkázal, že o pozemkoch v Lozorne nič nevie a so Zátureckým síce podniká, ale dávno sa nevideli.

Lesný pozemok v zabudnutej dedinke pri Prešove, ktorým firma začínala s hodnotou okolo 30 tisíc eur, sa iba za pár rokov (tento týždeň) môže stať lukratívny pozemok s hodnotou 8,5 milióna eur. Zrejme to nebolo iba vďaka náhode.

 

Ospravedlnenie

„Spoločnosť Zoznam s.r.o. sa ospravedlňuje JUDr. Michalovi Mišíkovi a Ing. Ivanovi
Mišíkovi za uvedenie nepravdivých skutočností v článku Podivný kšeft v chránenom pásme pri
Bratislave: Kšeft vďaka štátu za 8,5 milióna eur?! zo dňa 29. októbra 2013 uverejnenom
v magazíne topky.sk
JUDr. Michal Mišík ani Ing. Ivan Mišík sa nikdy nepodieľali na podnikaní spoločnosti
MORITZ, s.r.o., jej obchodnej činnosti, investičnej činnosti, zámene pozemkov, a to či už
v obci Lozorno, resp. kdekoľvek inde v Slovenskej republike, nemajú o tejto skutočnosti žiadnu
vedomosť, nepodieľali sa na žiadnom rozhodovaní v pozícii predstaviteľa štátnej autority,
v tejto veci nemali žiaden príjem, ani priamy či nepriamy majetkový podiel, prospech alebo
nenáležitú výhodu.
Ing. Ivan Mišík, nikdy nebol prednostnom Krajského pozemkového úradu v Bratislave,
nikdy nebol členom rady Slovenského pozemkového fondu a nie je ani nebol vlastníkom
žiadnych pozemkov v obci Láb, nenadobudol žiadne pozemky od Slovenského pozemkového
fondu ani od Lesov Slovenskej republiky, nepodieľal sa na rozhodovaní pri zámene pozemkov
ani pri ich vyňatí z poľnohospodárskeho pôdneho fondu. Ing. Ivan Mišík nikdy nebol členom
Ľudovej strany - Hnutia za demokratické Slovensko, jej exponentom alebo nominantom na
Ministerstve hospodárstva Slovenskej republiky.“

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu