Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KDH-áci sa stretli s kontroverznou ženou: Harryho Pottera chcela stopnúť kvôli satanizmu!

Ján Figeľ a Gabriele Kuby
Ján Figeľ a Gabriele Kuby (Zdroj: sita, caminocatolico.org)

BRATISLAVA - Meno Gabriele Kuby je mnohým Slovákom neznáme, ale jej promotion tour na podporu knihy, ktorá momentálne u nás prebieha, opäť dvihla mandle niektorým zasväteným. Nemecká kresťanská spisovateľka a sociologička vo svojom diele o sexuálnej revolúcii vraj zavádza a rodovú rovnosť si vysvetľuje svojským spôsobom. Podľa predsedu KDH Jána Figeľa však stretnutie s publicistkou bolo "reflexiou súčasných trendov, ktoré sú viditeľné v Európe". Ktohovie, či sa to vzťahovalo aj na jej výroky o tom, že kniha o Harrym Potterovi je zakázania hodná, keďže dovoľuje, aby sa mládež obrátila k démonickým silám.

V rozhovore z roku 2003 uviedla, že Harry Potter je príbehom o boji medzi dobrom a zlom, ale ten, kto je sám súčasťou zla, nemôže proti nemu bojovať. V piatom dieli je totiž mladý čarodejník posadnutý Voldemortom, a teda cíti, koná a myslí tak ako on. Podľa sociologičky je Rowlingovej kniha temným príbehom, ktorý čitateľa vtiahne do nalády medzi hnevom a strachom. "Ponorenie mladých ľudí do démonického sveta Harryho Pottera je antináboženská indoktrinácia, pretože blokuje vnímavosť k Bohu, pravde, kráse a dobru a zvádza k čarom," povedala.

Na slovenskej webovej stránke venovanej Gabriele Kuby sa uvádza, že "úprimne a vecne argumentuje v prospech kultúry života. Na príkladoch so západnej Európy ilustruje, aké rozsiahle sú negatívne dôsledky nášho “moderného” sexuálneho zmýšľania a správania, ako ničia našu identitu a budúcnosť," a jej cieľom je "poukázať na toto nebezpečenstvo, napomôcť obnoveniu hodnôt a vydať svedectvo o nezničiteľnom zdroji našej nádeje a sily - o Ježišovi Kristovi".

Slovenská expertka v rodovej oblasti Oľga Pietruchová na svojom blogu však upozornila aj na isté "úskalia", ktoré najnovšia kniha Kuby s názvom "Globálna sexuálna revolúcia – Strata slobody v mene slobody" zahŕňa a nešetrí iróniou a sarkazmom na jej adresu. "Keď Rowlingová prestala písať pokračovania Harryho Pottera, studnica motivácie a príjmov vyschla a pani Kuby si musela nájsť nový projekt na udržanie pozornosti. Vynašla teda nového slameného panáka, ktorého nazvala gender ideológiou. A zabalila do neho všetko, čo bigotným náboženským fanatikom vždy vadilo. Práva žien a rodovú rovnosť, služby pre zosúladenie rodinného a pracovného života žien ako jasle a škôlky, interrupcie, sexuálnu výchovu, práva LGBTI a homosexuálne partnerstvá," ohodnotila nemeckú autorku Pietruchová.

Podľa nej si z nás robí dobrý deň a skúša, ako ďaleko môže zájsť, aby jej ľudia na to ešte skočili. Jej myšlienky označila za pseudointelektuálny masochizmus a odkaz, že gender ideológia vychováva deti k pohlavne neutrálnym ľuďom, ktorí si slobodne môžu meniť pohlavie, kedy sa im zachce, považuje za číry nezmysel. Rovnako aj to, že sexuálna výchova vedie k skorej sexualizácii detí, umelému vyrábaniu homosexuálov, pedofílii a incestu. V blogu použila aj slová nemeckej profesorky filozofie Petry Gehringovej, ktorá tvrdí, že knihy Gabriele Kuby sú konglomerátom nesprávne interpretovaných východísk, z ktorých sú vyvedené absurdné závery.

Zdá sa však, že predseda Ján Figeľ nezdieľa tieto názory oponentov a na margo stretnutia s nemeckou sociologičkou sa vyjadril, že „rodová ideológia dnes mieri proti základným antropologickým poznatkom a definícii človeka. Preto jej dôsledky cez zmenu legislatívy a napríklad zavádzanie sexualizácie v materských školách môžu zmeniť charakter spoločnosti i kultúry, ku ktorej sa hlásime a ktorá nás charakterizuje. Dôsledky ponesú nasledujúce generácie".

Podľa neho napríklad následok rozpadu rodín je tak veľký, že nie je finančne riešiteľný zo strany štátu. „To, čo nezvláda rodina, sa len veľmi draho a čiastočne kompenzuje na úrovni spoločnosti a štátu ako celku. Ak je to vo veľkom rozsahu, tieto dopady sa len veľmi ťažko kompenzujú,“ konštatoval. Podľa neho aj Slovensko stojí pred podobnými výzvami, ktoré vláda zvýrazňuje práve tým, že je v procese definovania a prijímania novej celoštátnej stratégie ľudských práv.

„Slovensko na jednej strane je krajinou, ktorá sa hlási k tradíciám, na druhej potrebuje pre svoj rozvoj modernizáciu. Tá však neznamená odmietnuť to, čo je osvedčené a platné, ale aktualizovať na pomery 21. storočia to, čo prežilo a potvrdilo svoju platnosť celé generácie pred nami,“ uviedol.

Hovora KDH Matej Kováč tvrdí, že Kuby na Slovensko nepozvali, ale využili možnosť na stretnutie s ňou počas jej cesty na Slovensko, podobne ako aj politici z iných strán. "Pani Kuby je významná nemecká sociologička, ktorá prišla prezentovať svoju novú knihu, ktorá bola preložená do viacerých jazykov a vyvolala živú diskusiu vo viacerých štátoch Európy. Diskutovali sme s ňou o nenahraditeľnosti podpory rodiny a manželstva ako zvazku muža a ženy. Zhodli sme sa, že následok rozpadu rodín je tak veľký, že nie je finančne či inak adekvátne riešiteľný zo strany štátu," povedal Topkám Kováč.

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu