Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prvá tohtoročná otrava hubami: Mladíka zabíja najnebezpečnejší jed, bojuje o život!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA,int)

BANSKÁ BYSTRICA - Nejedzte, čo nepoznáte! Slovensko má prvý prípad otravy hubami, s ktorou v nemocnici F. D. Roosvelta v Banskej Bystrici už tretí deň bojuje mladý muž. Jed, ktorý obsahuje aj najbezpečnejšia huba muchotrávka zelená, mu napadol pečeň a jeho stav je naďalej vážny. Je pravdepodobné, že bude potrebovať aj transplantáciu.

Mladík sa otrávil bedličkou, ktorá je ľahko zameniteľná s jedlou bedlou. Je známa tým, že obsahuje takmer rovnaké jedy, ako najnebezpečnejšia huba muchotrávka zelená a rovnako ako ona, napáda obličky a pečeň. Pacienta najprv hospitalizovali v bratislavskej nemocnici, no v utorok ho museli previezť do Roosveltovej nemocnice v Banskej Bystrici, kde ako jediní na Slovensku dokážu liečiť tak vážne otravy.

Jeho stav sa zatiaľ nezlepšuje. "Je momentálne hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti na II.Internej klinike SZU. Jeho stav je vážny," informovala Topky hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje. Podľa našich informácií mu jedy z bedličky napadli pečeň a nie je vylúčené, že mu ju budú musieť transplantovať. Jej poškodenie býva totiž v takýchto prípadoch nezvratné a po zlyhaní dostupnej liečby prichádza do úvahy už len transplantácia.

Obdobie, počas ktorého sa nájde vhodný darca, lekári môžu preklenúť albumínovou dialýzou pečene. "Vo FNsP F.D. Roosevelta Banská Bystrica vieme poskytnúť komplexnú zdravotnú starostlivosť od konzervatívnej liečby, cez albumínovú dialýzu pečene, až po samotnú transplantáciu," povedala nám Maťašeje. Či však transplantácia bude naozaj potrebná aj v prípade otráveného mladíka, ukáže až čas.

Nemýľte si bedlu s bedličkou

Nebezpečná bedlička výzorom pripomína bedlu a je jedna z najjedovatejších húb vôbec. Odborníci dokonca dokázali, že obsahuje takmer rovnaké jedy ako najjedovatejšia muchotrávka zelená, ktorá v minulosti na Slovensku pripravila o život niekoľko detí, v roku 2004 dokonca jednu celú štvorčlennú rodinu. A ako sa možno vyhnúť nebezpečnej zámene s jedlou hubou? Bedla má prsteň, ktorý možno voľne posúvať hore a dolu, zatiaľ čo prsteň jedovatej bedličky sa posúvať nedá.

Prvá tohtoročná otrava hubami:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: wildaboutbritain.co.uk)

Počiatočné príznaky pri otrave jedom, ktorý obsahuje bedlička aj muchotrávka zelená sa dostavujú až 8 - 48 hodín po požití, kedy už je jed vstrebaný v organizme. Človek sa cíti unavený, trpí žalúdočnou nevoľnosťou či bolesťou hlavy. V prvej fáze sa nevoľnosť zhoršuje a dochádza k dáveniu a hnačkám. V druhej fáze dochádza k zlyhaniu pečenie, prípadne obličiek, čo pri silnej otrave vedie k bezvedomiu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu