Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

"Výnimočná" návšteva: Gašparovič prijal čínskeho politika obvineného z mučenia!

Čang Te-ťiang a slovenský prezident Ivan Gašparovič
Čang Te-ťiang a slovenský prezident Ivan Gašparovič (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Predseda Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov, skrátene predseda parlamentu Čang Te-ťiang, ktorý navštívil minulý týždeň Slovensko, čelí v Austrálii obvineniu z mučenia. Pokým u nás rokoval s prezidentom Ivanom Gašparovičom a ďalšími ústavnými činiteľmi o pokračovaní vzájomnej spolupráce a posilňovaní bilaterálnych vzťahov, niektorí jeho spoluobčania ho považujú za zodpovedného z prenasledovania stúpencov meditačnej praxe Falun Gong. Hovorí sa dokonca o tom, že je na nich vo vlasti vykonávaný holokaust.

"Vaša návšteva svedčí o pokračovaní v politickom dialógu, ale ja vidím nadväznosť aj v hospodárskej spolupráci a vo vzťahoch medzi našimi podnikateľmi," povedal Ivan Gašparovič. Prezident s potešením konštatoval, že pozitívny je aj obchodný obrat, v súčasnosti je Čínska ľudová republika na 7. priečke najväčších obchodných partnerov Slovenska.

"To, že moja prvá návšteva v rámci cesty po Európe je práve na Slovensku, je dôkazom významu, aký prikladá Čína našim vzájomným vzťahom," vrátil mu diplomatický kompliment predseda čínskeho parlamentu.

Nie všetci však vedia, že Čang Te-ťianga v roku 2005 obvinili v Austrálii z mučenia a dokonca mu počas návštevy na obchodnej konferencii v Sydney doručili aj súdne predvolanie z Najvyššieho súdu štátu Južný Nový Wales. Sťažnosť na vtedajšieho tajomníka výboru Komunistickej strany Číny v provincii Guangdong a ďalších jej členov podala Xie Yanová, ktorá praktizuje Falun Gong.

Žaloba sa týkala jej skúseností z prenasledovania v Číne, vrátane fyzických zranení a nezákonného uväznenia. Tlačová konferencia, ktorú zvolala Svetová organizácia na vyšetrenie prenasledovania Falun Gongu, spôsobila veľký rozruch. O nič menší však mala na svedomí snaha o doručenie súdneho predvolania samotnému Čang Te-ťiangovi. Čínsky veľvyslanec pri snahe o doručenie vyrazil politikovi obálku z ruky a ona zostala ležať pred ním na stole. Situácia v tej chvíli bola údajne veľmi chaotická.

Xie Yanová verejnosti vylíčila svoje skúsenosti z mučenia a prenasledovania. Za propagáciu Falun Gong ju odsúdili na dva roky a tri mesiace nútených prác. V tábore trpela nielen fyzicky, ale aj psychicky. Päť dní a nocí napríklad visela zavesená v putách, trýznili ju hladom, alebo bola nútená čítať a sledovať na videu materiály, ktoré ohovárali Falun Gong v snahe donútiť ju, aby sa ich učenia vzdala. Našťastie sa jej s pomocou svojho snúbenca, austrálskeho občana, a dobrosrdečných ľudí v zahraničí, podarilo zachrániť odchodom do Austrálie.

Čang Te-ťiang sa mal ako člen politbyra Komunistickej strany Číny a tajomník výboru podielať na aktívnej realizácii politiky prenasledovania členov Falun Gongu. Po tom, čo sa ujal úradu malo v oblasti Kuang zomrieť v dôsledku prenasledovania 33 ľudí. Podľa ženy by mal preto prevziať plnú zodpovednosť za ich osudy.

Podľa portálu falungong.sk je Falun Gong starobylá kultivačná metóda na zušľachťovanie mysle, tela a ducha, ktorá pri svojom vzniku získala podporu čínskej vlády, ale keď počet jej stúpencov vzrástol na viac ako 70 miliónov (čo je viac ako počet členov vládnucej komunistickej strany), režim čínskeho prezidenta Ťiang Ce-mina" sa cítil ohrozený. 20. júla 1999 čínsky prezident formálne stiahol podporu pre Falun Gong a postavil ho mimo zákon.

Odvtedy vedie celoštátne prenasledovanie proti jeho nasledovníkom. Podľa svetových médií a organizácií na ochranu ľudských práv už viac ako 3158 (jún 2008) vyznávačov Falun Gongu prišlo o život v dôsledku prenasledovania, a to sú len prípady, ktoré boli overené - počet nezvestných je omnoho vyšší. Viac ako 200 000 ľudí bolo ilegálne zadržaných bez súdneho procesu a viac ako 100 000 je týraných v prevýchovných táboroch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu