Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Najzadlženejšie mestá na Slovensku: Pozrite sa, ako hospodári aj to vaše!

Zobraziť galériu (3)

BRATISLAVA - Ak vás zaujíma, ako vaše mesto alebo obec narába s vašimi peniazmi, máme pre vás prehľad slovenských miest a obcí podľa výšky ich dlhu. Hoci niektoré mestá na tom nie sú najlepšie, podľa čísel sa zdá, že štát sa od komunálu ešte môže učiť.

Ktoré mesto je najviac zadlžené, a ktoré naopak hospodári tak, že by dokázalo prežiť aj keby malo podobu pracujúcej domácnosti, alebo firmy. Inštitút INEKO aktuálne zostavil prehľad zadlženosti slovenských miest a obcí. Ako uvádza vo svojej správe, "priemerná miera zadlženia 50 najväčších miest bola ku koncu roka 2012 na úrovni 31 percent bežných príjmov predchádzajúceho roka." Pre porovnanie, dlh štátu sa aktuálne pohybuje okolo 54% hrubého domáceho produktu.

Niektoré mestá však vyskočili vysoko nad tento priemer. Príkladom je Žilina, ktorej dlh dosahuje až 85,6 percenta bežných príjmov. Žilina je tak suverénne najzadlženejším mestom Slovenska, no INEKO pripomína, že veľká časť jej dlhu je dlh voči štátu. Ten totiž Žiline požičal peniaze na výku pozemkov pod automobilkou KIA. Tento dlh zaťažuje Žilinu dosť výrazne, po jeho odrátaní by mala dlhy iba na úrovni 49% svojich príjmov.

Hlavné mesto skončilo až na šiestej pozícií, pričom podľa správy bratislavské mestské časti hospodária o čosi lepšie ako magistrát hlavného mesta. Celkový dlh sa tak opticky o čosi znižuje. Takto vyzerá prehľad prvej desiatky najzadlženejších miest Slovenska:

 

Zoznam najzadĺženenjších miest
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: INEKO)

Zoznam najzadĺženenjších miest
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: INEKO)

 

 

Na opačnom konci rebríčka sú Sereď, Topoľčany a Nové Mesto nad Váhom, ktoré nemajú žiadny dlh. S minimálnym dlhom hopodária aj Kežmarok, Poprad, Hlohovec a Ružomberok.

Celkovo však slovenské mestá a obce dokázali v roku 2012 hospodáriť s miernym prebytkom. Aj tu však INEKO vidí celkom zištné príčiny - komunálne voľby: "Zlepšenie pravdepodobne súvisí s konaním komunálnych volieb koncom roku 2010. Po pomerne prudkom zadlžovaní v rokoch 2009 a 2010 boli novozvolení predstavitelia nútení obmedzovať výdavky a zlepšiť tak hospodárenie," uvádza správa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu