Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Z odstaveného kamióna unikala nebezpečná kyselina dusičná!

Kyselina
Kyselina (Zdroj: chriskranky.com)

BRATISLAVA - Kyselina dusičná unikala v pondelok z odstaveného kamióna s cisternou na ceste medzi obcou Dolný Štál a Topoľníky v okrese Dunajská Streda. Podľa predpokladov mohlo z cisterny uniknúť približne 100 litrov tejto prchavej látky, ktorá dráždi dýchacie cesty, pôsobí leptavo a spaľuje pokožku.

K ohrozeniu obyvateľstva ani zasahujúcich príslušníkov nedošlo, informuje Tomáš Bílik z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave. Záchranári ošetrili vodiča kamióna s maďarskou poznávacou značkou, ktorého kyselina zasiahla na nohách, ale nezranila.

Na mieste úniku 59-percentnej kyseliny dusičnej zasahovali hasiči, záchranári aj policajti. V cisterne boli dva kontajnery tejto chemickej látky v celkovom množstve 22 800 kilogramov. Kyselina dusičná vytekala cez prasklinu zospodu zadnej časti cisterny.

Dodávateľská spoločnosť Duslo, a.s. Šaľa na miesto vyslala štvorčlennú jednotku závodného hasičského útvaru s čerpadlom na prečerpávanie nebezpečných látok. V mieste vytýčili a ohradili bezpečnú zónu, polícia uzavrela cestu medzi obcami Dolný Štál a Topoľníky. Keďže kyselina vytekala len približne 50 metrov od železničného priecestia, pozastavili železničnú dopravu na dotknutom úseku. 

Kyselinu zasahujúce jednotky prečerpali do strednej nádrže v poškodenej cisterne, keďže tá bola prázdna. Hasičov bolo potrebné počas zásahu priebežne dekontaminovať, pôdu aj betón neutralizovali vápenným hydrátom. Dekontaminovaný bol aj celý povrch cisterny a kamióna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu