Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Odmena pre známu? Akadémia platí už dva roky externú advokátku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Obchodná akadémia (OA) na Polárnej ulici v Košiciach už dva roky platí za externé právne služby košickej advokátke Alene Rudohradskej. Informuje o tom týždenník Trend, ktorý spomína podozrenie o prepojení advokátky na brata Štefana Kandráča, vedúceho odboru školstva Košického samosprávneho kraja (KSK), zriaďovateľa obchodnej akadémie.

Právnička podpísala so školou dve zmluvy. Jednu na rok 2011 s mesačným paušálom 450 eur, druhú od apríla 2012 do marca 2013 s paušálom 550 eur. V oboch prípadoch vyhrala výberové konanie. Riaditeľ OA Peter Ivan však neodpovedal, kto konkrétne sa na konaniach zúčastnil a s akými cenovými ponukami.

Štefan Kandráč priznal, že školám poradil, aby si najali externistov. Chce predchádzať prehratým súdnym sporom a následne neefektívne vynakladaným vysokým sumám za nezákonné výpovede. Odmieta však, že by školám odporúčal konkrétnych právnikov, píše týždenník.

Trend pripomína, že Rudohradská bola do roku 2007 spoločníčkou v košickej firme Hydrowood. Ďalším spoločníkom bol Marek Kandráč, prokuristom Peter Kandráč. Ide o synovca a brata Štefana Kandráča. „Ja sa o bratove podnikateľské aktivity nezaujímam, Rudohradskú nepoznám, logicky som nevedel, že boli spolu v jednej firme,“ povedal Kandráč. Rudohradská priznáva, že Petra Kandráča pozná, no nijako to podľa nej nesúvisí so zmluvami s akadémiou. K otázke, do akej miery pozná Štefana Kandráča, sa nevyjadrila.

O zvýšenie rozpočtu na externé právne služby požiadala Obchodná akadémia svojho zriaďovateľa. V roku 2011 dostala zhruba 3 440 eur, vlani 9 500 eur na „krytie variabilných výdavkov“. Z nich mohla financovať aj právne služby. Podľa Trendu je zaujímavé, že keď predseda rady školy Oto Žarnay vo februári vytiahol túto tému a rada školy požiadala riaditeľa, aby zdôvodnil, prečo uzatváral zmluvu s Rudohradskou a aby rozpísal zoznam úkonov, ktoré urobila, zrazu škola prestala potrebovať externú právničku.

Zatiaľ čo Kandráč ako motív najímania externých právnikov spomínal v prvom rade hrozby nezákonného rozviazania pracovného pomeru, riaditeľ Ivan akcentoval dva projekty dotované Európskym sociálnym fondom v hodnote vyše 300-tisíc eur, vďaka ktorým modernizovali vyučovací proces. Konzultácie, spracovanie podkladov a príprava verejných obstarávaní a zmlúv mali byť podľa riaditeľa náplňou práce právničky v súvislosti s projektmi.

Tie vrcholili v roku 2012, preto už nevypisoval ďalšiu súťaž na externé právne služby. Predmet činnosti v zmluve s Rudohradskou z roku 2012 žiadny projekt neuvádza, len všeobecné právne služby alebo zastupovanie v konaní pred súdmi či orgánmi verejnej moci. Zároveň je tam veta, že klient môže požiadať o zastupovanie aj v iných veciach, „pričom podmienky sa dohodnú osobitne“.

V portfóliu KSK je viac než 70 škôl a školských zariadení. Koľko z nich využíva externých právnikov, odbor školstva neeviduje. No zo zmlúv a faktúr, ktoré od roku 2011 povinne zverejňujú, sa dá vyčítať, že Rudohradská pracuje pre viac škôl. Napríklad Gymnáziu v Spišskej Novej Vsi fakturuje 175 eur mesačne, SOŠ technickej v Michalovciach 400 eur, ďalšej SOŠ v Spišskej 180 eur. Na otázku, s koľkými školami má zmluvu, nechcela odpovedať, píše Trend.

Externí právnici však nie sú výsadou len KSK. Hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková tvrdí, že v zmysle zákona sú povinní poskytovať svojim organizáciám právne poradenstvo. Na úrade majú tri právničky, napriek tomu si takmer polovica z ich 79 škôl najala externého právnika. V Banskej Bystrici odporúčajú školám externé právne kancelárie, ale len keď vedú súdny spor. „Ide skôr o spory z oblasti pracovnoprávnej. Najatých právnych kancelárií je len pár,“ vraví hovorkyňa kraja Monika Pastuchová. Majetkovoprávne spory zastrešuje právne oddelenie úradu, informoval Trend.

Aj Ivan konštatuje, že predtým právne otázky riešili v rámci svojich možností, cez vlastných zamestnancov alebo požiadali o pomoc odbor školstva KSK, keď v roku 2009 pri zlúčení s inou školou písal viac výpovedí. „Lenže tu je jeden právnik na 72 škôl a školských zariadení. Ani pri najlepšej vôli nedokáže pokryť všetky ich potreby,“ zdôrazňuje Štefan Kandráč.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu