Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalšie šokujúce výsledky kontroly obchodov: V potravinách zdochnutý hmyz a iné chuťovky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ďalšia séria kontrol v slovenských výrobniach a predajniach potravín priniesla ďalšie šokujúce zistenia. Pleseň na stenách, potraviny po dátume spotreby, ale aj mŕtvy a živý hmyz medzi potravinami. Inšpektori tak opäť rozdeľovali pokuty plným priehrštím.

Podľa informácií Štátnej veterinárnej a potravinovej správy vykonali inšpektori za apríl 4480 kontrol v 2979 prevádzkach. Takmer štvrtina z nich, presnejšie 22,4 percenta, mala nejaké nedostatky. Za apríl tak inšpektori uložili blokové pokuty za 8.909 eur a sankcie v správnom konaní za 94.260 eur.

Medzi priestupkami prvovýrobcov dominovalo skladovanie potravín po dátume spotreby, ale aj nehygienické skladovanie, či nesprávne označenie výrobkov. Za všetky spomeňme napríklad zistenie z nemenovaného skladu prepraviek: „Prepravky uložené priamo na podlahe, na oknách chýbali sieťky proti hmyzu, na strope výskyt plesne. Sklad múky – vrecia s múkou priamo na podlahe, pri nich uložené pneumatiky, stavebný materiál a pracovné náradie,“ uvádza oficiálna správa.

Medzi prvovýrobcami však kontrolóri zistili aj dosladzovanie piva cukrom, či prekročené množstvo soli v zemiakových lupienkoch .

Oveľa horšie však znie prítomnosť hmyzu v balených lieskových orieškoch, výskyt mravcov vo výrobni,  či prítomnosť lariev v balených mandliach a arašidoch. Múka zas bola zamorená potravinovými molami.

Medzi prepravcami sa zas často vyskytovala preprava mrazených výrobkov pri teplotách nad bodom mrazu.

Vyznamenali sa aj koncové predajne, kde inšpektori opäť našli škodcov v balených potravinách, ale aj pokazené mäso, pleseň na stene, ale aj na údených rebrách. Predajcovia taktiež radi skladujú čistiace prostriedky vedľa potravín, čo je v rozpore s predpismi.

Opäť sa našli aj „prebaľovači“, teda predajne, ktoré rozbalili lahôdkové potraviny z pôvodných obalov a predávali ich cez pult v malých téglikoch. Samozrejme, už s novou etiketou a novým dátumom spotreby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu