Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Slováci marišku nechcú: Bratislavský pochod za legalizáciu dopadol smiešne

Bratislava Million Marihuana March 2013 Zobraziť galériu (9)
Bratislava Million Marihuana March 2013 (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pochod za uvoľnenie zákonov týkajúcich sa konope s názvom Bratislava Million marihuana March (MMM) dnes pritiahol len niekoľko desiatok prevažne mladých ľudí.

Účastníci, na ktorých celý čas dozerali policajti, sa zišli popoludní okolo 14.00 h na Námestí slobody, kde mal prednášku o liečivých účinkoch marihuany zakladateľ cannabisterapie a odborný garant medzinárodného výskumu Konope je liek Dušan Dvořák. Témou tohtoročného pochodu je diskusia na tému liberalizácia zákonov týkajúcich sa konope a osveta konope.

Bratislava Million Marihuana March
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

"Hlavným motívom je poukázať na súčasný nevyhovujúci stav, ktorý je protiprávny. Slovenské zákony nemajú vnútornú logickú konzistenciu v takej podobe, v akej sú a v akej sú vymáhané," povedal hovorca MMM Štefan Bakoš.

Pred mikrofónom na námestí rečnil aj poslanec NR SR zo SaS Martin Poliačik. "Na svete boli milióny a milióny dolárov a eur, ľudských osudov a životov obetovaných v niečo, čo sa nazvalo v 60., 70. rokoch minulého storočia vojnou proti drogám. A táto vojna nemá víťazov, len obete. Počet konzumentov rastie, množstvo drog na trhu rastie," povedal poslanec, ktorý je "bytostne presvedčený", že slovenská drogová politika potrebuje zmenu. "Dekriminalizácia marihuany je jedným z prvých krokov," domnieva sa.

Po 15.00 h sa účastníci vydali na pochod cez Hodžovo námestie, Námestie SNP, Primaciálne, Hlavné, Hviezdoslavovo až na Rybné námestie, kde sa mal oficiálne ukončiť. Niektorí účastníci mohli vo vlastnej réžii pokračovať cez Most SNP na Bratislavský majáles na Tyršovom nábreží.

Bratislava Million Marihuana March
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Podľa bratislavskej krajskej policajnej hovorkyne Petry Hráškovej zatiaľ polícia nezaznamenala žiadne narušenie verejného poriadku. "Vykonanie služobného zákroku a zásah polície nebol potrebný," povedala. Muži zákona na Námestí slobody mladých upozorňovali, aby nepili alkohol. Podľa Bakoša im zakázali rozdávať semienka konope.

Akcia Million Marihuana March sa po prvý raz konala v Bratislave v roku 2003. Bratislavský pochod je súčasťou celosvetového MMM, ktorý sa koná pravidelne od roku 1999 v prvú májovú sobotu v stovkách miest po celom svete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu