Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovensko ohrozili búrky: Museli evakuovať celé rodiny s deťmi

Zaplavená cesta v Šahách Zobraziť galériu (2)
Zaplavená cesta v Šahách (Zdroj: YouTube)

BANSKÁ BYSTRICA - Nočná búrka s prívalovým dažďom spôsobila na juhu okresu Krupina lokálne záplavy, obce Hontianske Tesáre, Terany a Sudince vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity. Akouviedli starostky Sudiniec a Hontianskych Tesár Daniela Šinková a Dana Kohútová a Blanka Molnárová z obecného úradu v Teranoch, prívalový dážď sa začal vo štvrtok zhruba hodinu pred polnocou a trval približne hodinu. V Šahách museli evakuovať 18 ľudí.

Valiaca sa voda s bahnom spôsobila škody v záhradách, kde pováľala stromy aj ploty, zatopila aj rodinné domy – približne 20 v Teranoch, 15 v Hontianskych Tesároch a štyri v Sudinciach. „Voda sa valila spoza dediny a niesla aj zvalené stromy. V záhradách pováľala ploty, vyvrátila ovocné stromy, všetko zrovnala so zemou,“ povedala Šinková. Voda postupne opadá, ľudia odčerpávajú vodu z domov a odstraňujú bahno. Zranený nebol nikto.

V Šahách na juhu Slovenska zosuv pôdy ohrozil bytovku, z ktorej museli hasiči evakuovať 18 ľudí vrátane detí. V obci zasadá aj krízový štáb.

VIDEO zaplavenej cesty v Šahách

V Smižanoch bahno po búrke zaplavilo ulicu

 

Silná búrka dnes popoludní spôsobila zaplavenie Nálepkovej ulice v Smižanoch v okrese Spišská Nová Ves. Voda s bahnom pre upchaté kanalizačné potrubie nemala kam odtiecť a zaplavila cestu, stojace autá aj rodinné domy so záhradami. Na mieste zasahovali hasiči zo Spišskej Novej Vsi a miestni dobrovoľní hasiči. "Bol prečistený upchatý priepust," uviedol operačný dôstojník Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Spišskej Novej Vsi. Obyvatelia po búrke museli čistiť svoj majetok od nánosov bahna. V čistení cesty pomáhal ťažký mechanizmus.

Slovensko ohrozili búrky: Museli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

V obci Švedlár v okrese Gelnica podľa hasičov počas dnešnej búrky zasiahol blesk elektrické vedenie, pričom drôty spadli na zem. Našťastie, nedošlo k zraneniu. Oprava si vyžiadala príchod elektrikárov.  

Zlé počasie zasiahlo i Záhorie

Na Záhorí pršalo vo štvrtok (2.5.) v nočných hodinách a ďalšia búrka bola dnes dopoludnia. Pršať neprestáva a hrozí, že situácia sa ešte zhorší. Voda zaliala aj križovatku v Šaštín-Strážach. "Voda s blatom sa vyliala najmä na hlavnú cestu, polícia musela odkláňať dopravu," povedala prednostka mestského úradu v Šaštíne Mária Macejková. V súčasnosti obyvatelia odstraňujú následky dažďa, k väčším škodám podľa prednostky nedošlo. V Kútoch hasiči podľa zastupujúceho hovorcu Krajského riaditeľstva hasičského a záchranného zboru SR v Trnave Martina Fulajtara pomáhali pri čerpaní vody z pivnice základnej školy a jedného baru.

Vode sa nevyhol ani Hlohovec

V Hlohovci okrem hasičov zasahovali aj vojaci multifunkčného práporu. Prívalová voda okolo 7.00 h zaplavila najmä Dukelskú ulicu v mestskej časti Panské nivy, vrátane priestorov kasární. "Na požiadavku mesta sme zareagovali okamžite vyčlenením vojakov aj potrebnej techniky. Je dôležité, aby občania vedeli, že na ozbrojené sily sa môžu v krízových situáciách spoľahnúť," uviedol minister obrany SR Martin Glváč. Veliteľ práporu Adrián Melega vyčlenil do terénu okrem vojakov aj traktor s radlicou a cisternu. Ozbrojené sily budú situáciu v Hlohovci sledovať aj naďalej. V súčasnosti obyvatelia dotknutej lokality končia čistiace práce pred svojimi domami, ich sťažnosti sa týkajú predovšetkým kanalizácie, ktorá je upchatá a neplnila svoju funkciu.

Podľa primátora Hlohovca Petra Dvorana problém vznikol stečením zrážok z kopcov neďalekého Považského Inovca smerom k mestu a do tzv. pivovarského jarku. Voda cestou do zberného kanála narazila na nahromadený odpad a vyliala sa na cestu a do dvorov domov. Pivovarský jarok podľa neho nie je vo vlastníctve mesta, ale nachádza sa na jeho území, a tak by sa oň mala starať samospráva. Nečistoty navážajú podľa neho obyvatelia. "Pred zhruba dvoma rokmi sme mali podobný problém, vtedy sme to dali vyčistiť, ale už je to rovnaké ako predtým," dodal Dvoran.

Búrka vyčíňala aj v Rimavskej Sobote

Poriadny šok zažili v búrke dvaja vodiči, ktorých na ceste privalil padajúci strom. Nehoda sa stala vo štvrtok pred polnocou v časti Vinice za Rimavskou Sobotou. Za hustého dažďa sprevádzaného hromobitím zasiahol pätnásťmetrový strom Fabiu a zároveň Opel Meriva idúci z opačného smeru. Ako informovala banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová, na Fabii zasiahol prednú časť a čelné sklo, na Opli poškodil celú vrchnú časť. Vodiči (32, 41) vyviazli s ľahkými zraneniami. Škody na autách odhadli na 20-tisíc eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu