Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ohrozovanie učiteľov i žiakov je problém: Vyriešiť ho má kamerový systém

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Rezort školstva chce v záujme zlepšenia bezpečnosti na školách preskúmať možnosti využívania kamerových systémov na školách. Ministerstvo školstva to konštatuje v správe o stave školstva, ktorú vypracovalo na žiadosť parlamentu.

„Za výrazný problém školstva považujeme ohrozovanie bezpečnosti detí a žiakov, pedagogického a nepedagogického personálu škôl (šikanovanie žiakov, napádanie učiteľov zo strany žiakov alebo ich zákonných zástupcov),“ píše sa v správe, ktorú predložil minister školstva Dušan Čaplovič. Školy podľa správy nemajú nástroje na zvýšenie bezpečnosti žiakov a učiteľov a aj Národné monitorovacie centrum pre drogy potvrdzuje nárast požívania alkoholu a drog u žiakov nižších vekových kategórií. Ministerstvo chce zlepšovať bezpečnosť na školách a preto plánuje preskúmať aj možnosti a rozsah využívania kamier na školách.

„Nemusí byť na škodu veci, ak budú kamery na verejných miestach, ako napríklad šatňa, či jedáleň. Žiaci by sa však mali naučiť správať dobre bez ohľadu na prítomnosť kamier,“ myslí si detská psychologička Eva Smiková. Kamerové systémy podľa nej môžu pomôcť zvýšiť bezpečnosť, prípadne zabrániť krádežiam a iným neduhom.

Niektoré školy už majú skúsenosti s kamerami. Približne rok fungujú aj na Gymnáziu Ladislava Novomeského v Bratislave. "Skúsenosti máme dobré, je to hlavne prevencia a správanie žiakov sa zlepšilo," hovorí zástupca riaditeľa Ivor Dian. Priznáva, že majú v škole menej popísaných lavíc, mladší žiaci sa na chodbách nesáču a nebehajú. Kamery sú na chodbách a skúšobne v jednej triede. „Tieto priestory sú označené ako priestor monitorovaný kamerami,“ poznamenal Dian a dodal, že pri vchode do školy je televízor, na ktorom možno vidieť zábery z kamerových

Úrad na ochranu osobných údajov pripomína, že pri využívaní kamier na školách treba postupovať podľa Občianskeho zákonníka. „Obrazové a zvukové záznamy týkajúce sa fyzickej osoby alebo jej prejavov osobnej povahy (napr. kamerovým systémom) sa smú vyhotoviť alebo použiť len s jej privolením, t.j. súhlasom, ktorý musí byť preukázateľný,“ uviedla hovorkyňa úradu Lucia Kopná. Súhlas nie je potrebný na monitorovanie priestoru pred budovou školy, či iných priestorov okolo školy, ktoré sú prístupné verejnosti. Tieto priestory však musia byť označené ako monitorované. Záznamy z kamier možno využiť len na účely trestného konania, konania o priestupkoch, alebo na účely ustanovené iným osobitným predpisom. V opačnom prípade je ten, kto záznam vyhotovil, povinný ho zlikvidovať v zákonom stanovenej lehote, dodala Kopná. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu