Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Školskí odborári čakajú, kedy s nimi budú ministri hovoriť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Školskí odborári, ktorí sú nespokojní so správou o stave školstva a nevylučujú ďalšie protestné aktivity, čakajú, kedy s nimi budú ministri školstva a financií rokovať. Nepáči sa im predovšetkým to, že správa ministra školstva Dušana Čaploviča o stave školstva nehovorí, koľko peňazí sa má každoročne pridať školstvu.

Vláda minulý týždeň zobrala na vedomie správu, podľa ktorej sa majú postupne zvyšovať výdavky na školstvo, aby do roku 2020 dosiahli šesť percent HDP. Správa však nešpecifikuje, koľko peňazí sa má školstvu každoročne pridať.

Podľa odborárov správa nezohľadňuje ich požiadavky týkajúce sa financovania do roku 2016 a môže ešte prehĺbiť krízu školstva. Ministrom školstva a financií Dušanovi Čaplovičovi a Petrovi Kažimírovi preto poslali listy so žiadosťou o rokovanie. Podľa šéfa odborárov Pavla Ondeka zatiaľ odpoveď nedostali. O ďalších krokoch rozhodne rada zväzu a nie sú vylúčené ani ďalšie protesty.

Obidve ministerstvá potvrdili, že žiadosť odborárov dostali. "V tomto momente nepoznáme presný termín rokovania, avšak nebránime sa žiadnemu stretnutiu, nakoľko naše rokovania a komunikácia sú na pravidelnej baze," zareagoval hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. Podľa tlačového odboru rezortu financií bude termín stretnutia známy po dohode s ministerstvom školstva a odborármi.

Podľa správy, ktorú si vyžiadal parlament, by malo Slovensko do roku 2020 dosiahnuť stav, aby na školstvo išlo šesť percent HDP. Do roku 2020 by mal priemerný plat učiteľa s vysokoškolským vzdelaním dosiahnuť najmenej 75 percent priemerného platu ostatných vysokoškolsky vzdelaných ľudí.

Správa obsahuje 22 systémových krokov pre ďalší rozvoj regionálneho školstva a 22 krokov pre rozvoj vysokého školstva. Podľa odborárov správa obsahuje najmä všeobecné ustanovenia bez konkrétnych krokov a spôsobu zvyšovania finančných prostriedkov v jednotlivých rokoch, ktoré sa majú uskutočniť ešte počas volebného obdobia tejto vlády. Chýba im tam hlavne požiadavka na ročné zvyšovanie financií do školstva o 0,3 percenta HDP. Keďže sa v nej hovorí o navýšení peňazí do roku 2020, zodpovednosť sa podľa nich presúva na ďalšiu vládu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu