Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Porovnanie hodinových platov: Eurostat dnes ukázal, ako smiešne na tom sme!

Štatistika hodinovej ceny práce, Eurostat. Zobraziť galériu (3)
Štatistika hodinovej ceny práce, Eurostat. (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Dostaneme sa z toho niekedy? Európsky štatistický úrad dnes zverejnil hodinovú cenu práce v krajinách Európskej únie. Slovensko skončilo siedme od konca. Rakúšanom a Nemcom sa zrejme nepriblížime nikdy, ale prekvapujúce je, že môžeme závidieť aj takým národom ako sú Slovinci alebo Gréci.

Česko, či Estónsko, ale aj "krachujúce" krajiny ako Grécko a Cyprus. Títo všetci sa v rebríčku hodinovej ceny práce dostali pred Slovensko. My sme za sebou nechali Poľsko a Maďarsko. Koniec rebríčka obsadili Bulhari, Rumuni, Litovci a Lotyši. Prieskum porovnával celkovú hodinovú cenu práce, teda súčet platu a daní a odvodov. Tie sú totiž v každej krajine iné.

Podľa prieskumu Eurostatu stojí hodina práce na Slovensku 8,3 eura, pričom od roku 2008 do roku 2012 sa zvýšila o13,8 percenta. Ako posledné sa v prieskume umiestnilo Bulharsko, kde hodina práce stojí 3,7 eura. Podobné výsledky ako Slovensko uhralo Estónsko (834 eura). V Česku stojí hodina práce 10,6 eura, u Maďarov 7,5.

Na špici prieskumu sa tradične umiestnil sever a západ Európy. Konkrétne vo Švédsku stojí hodina práce 39 eur, v Dánsku 38,1 eura a v Belgicku 37,2 eura.

Štatistika hodinovej ceny práce,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Spomedzi našich susedov spomeňme Česko, kde hodina práce stojí10,6 eura, v Rakúsku 30,5 eura

Všetky spomenuté krajiny pritom zaznamenali rast hodinových platov. Najrýchlejšie rástli v Bulharsku, ktoré od roku 2008 zaznamenalo až 42,6 percentný nárast. Rástlo však aj prvé Švédsko, a to až o 23,3 percenta.

Pokles hodinovej ceny práce zaznamenali štyri krajiny, Grécko, Maďarsko, Poľsko a Litva. Najväčší pokles zaznamenalo Grécko.

Tabuľka hodinovej ceny práce
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu