Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rómovia zaplavili centrum Košíc: Dosť hladu a biedy, dajte nám prácu!

Protest Rómov nenašiel oporu u Košičanov Zobraziť galériu (9)
Protest Rómov nenašiel oporu u Košičanov (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE – Chceme prácu! Nedáme sa ožobračovať! Nechceme žiť v chudobe! To boli heslá, na transparentoch, ktoré niesli Rómovia na svojom proteste v Košiciach. Obyvateľov východoslovenskej metropoly však ich pochod nechal chladnými. Dokonca väčšina bola z tohto počinu šokovaných.

„Nech radšej majú na transparentoch, že už prestanú kradnúť a nebudú robiť bordel. Vtedy by sme ich podporili. I nám sa nežije ľahko a prichádzame o prácu,“ nechali sa počuť.

Protest Rómov nenašiel oporu
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Okolo 300 pobúrených Rómov sa dnes popoludní zišlo v Košiciach na pokojnom proteste, ktorým chceli upozorniť na svoju neľahkú životnú situáciu. Vyrazili od Jumbo centra a postupne prešli od sídla KSK, k Ústavnému súdu.

„Sme pobúrení z nízkeho trestu, ktorý dostal Hurbanovský vrah za úkladnú vraždu troch našich spoluobčanov,“ kričali pred ustanovizňou. „Za krádež železa dostaneme 5 rokov a za vraždu deväť. Fuj!“ skandovali. Svoj protest ukončili v centre mesta pri Immaculate.

Protest Rómov nenašiel oporu
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Miro Vacula)

„Prišli sme sem do Košíc upozorniť na našu zlú situáciu. Už sme i na Ústavný súd podali sťažnosť kvôli nízkemu trestu za vraždy v Hurbanove,“ hovorí jeden z organizátorov protestu František Tanko. Vyjadril sa i k sídlisku Lunik IX.

„Áno, vieme, že je zničený a súhlasím s tým, že si za to môžu neprispôsobiví občania sami. Ale za 24 rokov sa tu pre Rómov nič neurobilo. Peniaze, ktoré chodia z Európskej únie na Rómov sa strácajú. Nedostanú sa ku nám a my pritom máme pripravené projekty. Sú konkrétne na prácu aj na vzdelávanie,“ dodal.

Protest Rómov nenašiel oporu
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu