Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kritická situácia v Čadci: Uzavreli rušný most, jeho stav ohrozuje životy

Horelický most spája Horelicu s Čadcou
Horelický most spája Horelicu s Čadcou (Zdroj: google)

ČADCA - V Čadci musel včera večer zasadať krízový štáb Obvodného úradu, ktorý rokoval o dezolátnom stave frekventovaného mosta spájajúceho mestskú časť Horelica s Čadcou. Statici zhodnotili, že most ponad rieku Kysuca pod sídliskom Žarec je v stave, ktorý môže ohroziť ľudské životy, a tak nemohli čakať už ani chvíľu a most okamžite uzavreli. Obyvateľov mestskej časti tak odrezali od mesta a museli zabezpečiť náhradné trasy.

Uzavretie mosta tiež skomplikuje tranzit kamiónov do Poľska a Česka, krízový štáb momentálne hľadá možnosti náhradných trás. Minulý týždeň začali cestári horelický most opravovať, niekoľkomesačná rekonštrukcia mala len spomaliť dopravu cez Čadcu usmernením premávky do jedného jazdného pruhu. Most je hlavnou spojnicou medzi sídliskom Žarec a mestskou časťou Horelica, denne po ňom prejdú stovky áut i chodcov.

Na uzávierku upozorňuje aj polícia, ktorá vyzýva vodičov presmeruje na tieto obchádzky (platí pre všetky vozidlá, okrem vozidiel prepravujúcich nebezpečný náklad):

1. po ceste I/11 A (tunel Horelica) a 

2. po miestnej komunikácii Andreja Hlinku na časť Bukov ( len dopravado 3,5 tony).

Obchádzková trasa pre vozidlá prepravujúce nebezpečný náklad je určená po ceste I/18 Žilina – Bytča – Makov a následne po ceste II/487 Makov – Čadca.

Na odklon budú vodičov upozorňovať dopravné značky. "Polícia vyzýva vodičov predovšetkým na dôsledné rešpektovanie dopravného značenia a pokynov polície a potrebnú trpezlivosť a ohľaduplnosť voči všetkým účastníkom premávky pri prechádzaní  obchádzkových trás," uviedla žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová.

Rekonštrukcia mosta súvisí s výstavbou tridsať rokov plánovaného malého obchvatu Čadce. Dvojkilometrový mestský obchvat má stáť necelých sedem miliónov eur. Začali ho stavať v lete 2011 a hotový by mal byť najneskôr vo februári 2014. Cez Čadcu prejde denne viac ako 30-tisíc áut, obchvat má mesto odbremeniť, vylúčiť dopravu z centrálnej mestskej zóny a umožniť dobudovanie pešej zóny. V budúcnosti má slúžiť aj ako privádzač k diaľnici D3, smerujúcej do Poľska a Česka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu