Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Na Slovensku sa šíri prasacia chrípka: V Košiciach zomrel prvý pacient

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BOJNICE/KOŠICE - Bojnická nemocnica zaznamenala ďalší prípad pacientky pľúcneho oddelenia s podozrením na chrípku typu A(H1N1). Výsledky pacientky s ročníkom narodenia 1958, ktorá je tiež pacientkou pľúcneho oddelenia od konca januára, stále nie sú známe. Muž z okresu Spišská Nová Ves zomrel minulý týždeň na následky chrípky. V okrese Košice III potvrdili aj vírus chrípky A(H1N1) (tzv. prasacej) u ženy (56).

 Ako informovala námestníčka pre ošetrovateľstvo Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach Iveta Pastieriková, lekári stále čakajú na výsledky ďalšej pacientky s ročníkom narodenia 1958 s podozrením na chrípku typu A(H1N1). "Okrem tohto prípadu sme zaznamenali ďalšie podozrenie na chrípku tohto typu, u pacientky pľúcneho oddelenia s ročníkom narodenia 1949. Pacientku liečime, vykonali sme jej odbery a čakáme na výsledky, ktoré ukážu, či ide o chrípku typu A(H1N1)."

Bojnická nemocnica zaznamenala v uplynulých týždňoch šesť prípadov s podozrením na chrípku typu A(H1N1), u troch pacientov sa chrípka potvrdila. Všetci pacienti sa po preliečení nachádzajú v domácej liečbe.

Košickí lekári v piatom kalendárnom týždni hlásili 14 314 ochorení, čo predstavuje nárast oproti predchádzajúcemu týždňu o 3 940 ochorení, t.j. o 38 percent. Informuje o tom internetová stránka košického regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Podľa hygienikov je sedem lokálnych epidémií. Najvyššia chorobnosť je u vekovej skupiny 20 až 59 rokov, potom u 6- až 14-ročných a u detí do päť rokov.

 

V Košickom kraji pre nárast akútnych respiračných a chrípkových ochorení nad 30 percent zatvorili 41 materských škôl. Najviac škôlok – po deväť, bolo zavretých v okrese Košice I a okrese Košice okolie. Nevyučovalo sa na 22 základných školách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu