Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nehorázna drzosť, alebo zlý vtip? Eštebák sa naváža do Bezáka

Komunista a eštebák Peter Nišponský
Komunista a eštebák Peter Nišponský (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Udalosti okolo odvolaného arcibiskupa Róberta Bezáka už zaujali aj mimoparlamentnú Komunistickú stranu Slovenska. Svojou troškou do mlyna prispel jej predstaviteľ Peter Nišponský. Ten sa okrem červenej totality s hrdosťou hlási aj k tomu, že pracoval pre ŠtB. Práve svojho niekdajšieho chlebodarcu Nišponský chráni. Nepáči sa mu, že Bezák prirovnal niektoré praktiky cirkvi k ŠtB.

Komunista Nišponský si všimol Bezákove vyjadrenia, v ktrorých prirovnal dianie v katolíckej cirkvi ku metódam obávanej komunistickej ŠtB. Práve toto ho vyprovokovalo ku napísaniu otvoreného listu, v ktorom tvrdí, že cirkev je na tom oveľa horšie a že ŠtB bola vlastne partia poctivých a správnych chlapov, ktorí nikdy nikoho nešikanovali. "Počas svojho 18 ročného pôsobenia v Zbore národnej bezpečnsoti socialistického Československa v jeho zložke ŠtB som sa ani v jedinom prípade nestretol so situáciou, že by bol niekto vyšetrovaný, obvinený, alebo odsúdený na základe anonymného udania, či anonymne získanej informácie, alebo že by takáto informácia mala dôkaznú hodnotu počas preverovania, vyšetrovania, alebo súdu," píše v otvorenom liste Nišponský. Podľa neho sa eštebáci za komunizmu nikdy nesprávali tak pokrytecky ako súčasná hierarchia katolíckej cirkvi. "My vo vtedajšej ŠtB sme boli v porovnaní so súčasnými pokryteckými a intrigánskymi metódami cirkevných hodnostárov a ich poskokov len úbohými amatérmi", píše na záver listu.

Štátna bezpečnosť bola za komunizmu zložkou Zboru národnej bezpečnosti a bola tajnou políciou režimu. V päťdesiatych rokoch sa podieľala na vykonštruovaní politických procesov, z ktorých mnohé skončili popravami. Medzi jej metódy patrilo aj falšovanie dôkazov, či fyzické mučenie. Zo začiatku pracovníkov ŠtB školili agenti sovietskych tajných služieb. ŠtB sa okrem toho venovala aj sledovaniu, odpočúvaniu, či výsluchom ľudí, ktorých režim považoval za nepriateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu