Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čaplovič a Fico prichytení pri blufovaní: Ako vyzerajú luxusne najmenšie triedy!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico a minister školstva Dušan Čaplovič ešte pred začiatkom štrajku učiteľov argumentovali cez víkend nedostatkom peňazí aj tak, že Slovensko má luxusne najmenšie triedy v Európe i na svete. Denník Sme však na základe čísel európskeho štatistického úradu dokázal, že je to takmer naopak. Po tom, čo na to novinári ministerstvo upozornili, tvrdilo, že má vlastnú metodiku. Aj tá však hovorí o vyšších číslach, než politici v diskusných reláciách.

„Máme luxusne najmenšie triedy na svete. Vychádza to asi na jedenásť žiakov na jedného učiteľa,“ hovoril minister cez víkend v televízii TA3. V nedeľnej diskusii v Slovenskom rozhlase si tieto údaje osvojil aj premiér. „Máme v porovnaní s Európskou úniou nízky počet žiakov na jedného učiteľa. Keď niekde je povedzme priemer štrnásť, tak možno u nás je to iba jedenásť,“ rozprával Fico.

Oficiálne štatistiky však hovoria o tom, že  naše triedy majú žiakov oveľa viac. Podľa európskeho štatistického úradu patrí Slovensko do skupiny štátov, kde na jedného učiteľa pripadá najviac žiakov.

Celkový priemer predstavuje u nás 14,8 žiaka na učiteľa. Podľa rovnakej metodiky Eurostatu sú na tom horšie ako my už iba Veľká Británia, Írsko, Nemecko, Holandsko a Estónsko. V Slovinsku napríklad pripadá na jedného učiteľa 12,7 žiaka, v Českej republike 14,2 a v Portugalsku je to iba 8,9.

Podobné čísla uvádza aj štatistika OECD.

Naše ministerstvo na čele s Čaplovičom ale tvrdí, že vychádzalo z inej metodiky, do ktorej vraj zarátalo aj učiteľov na dohodu, ktorí môžu teoreticky odpracovať iba hodinu týždenne.

„Pričom štyria učitelia s čiastkovým úväzkom sú v tejto štatistike vykazovaní ako jeden učiteľ so stálym úväzkom,“ povedal pre Sme hovorca rezortu Michal Kaliňák.

Denníku sa však podarilo získať aj štatistiky z ministerstva, ktoré hovoria o 13,75 žiakov na jedného učiteľa. Ani tá tak nepodporuje tvrdenia oboch politikov, ktoré využívali ako argument proti štrajku učiteľov.

 

1. Veľká Británia 17,3
2. Nemecko 16,1
3. Holandsko 16,1
4. Estónsko 16
5. Írsko 15,2
6. Slovensko 14,8
7. Francúzsko 14,4
8. Rumunsko 14,3
9. Česká republika 14,2
10. Fínsko 13,8
11. Macedónsko 13,8
.......  
28. Luxembrusko 9,5
29. Portugalsko 8,9
30. Litva 8,3
31. Lichtenštajnsko 8,3

zdroj: Eurostat

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu