Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vláda má právo učiteľom povedať nula, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) považuje za zvláštne, že ľudia na Slovensku chcú štrajkovať pre zvyšovanie platov, "keď vedia, v akom svrabe sme a v akom svrabe je celá Európa". Jeho vláda má podľa neho legitímne právo povedať učiteľom, že im nezvýši platy vôbec, napriek tomu im ponúkla päťpercentné zvýšenie. Premiér to povedal v dnešnej relácii Rádia Slovensko Sobotné dialógy.

"V tomto okamihu má vláda legitímne právo povedať: nehnevajte sa, napriek tomu, že vás chápeme, máte nízke platy, nehnevajte sa, v celej Európe je nula, na Slovensku bude nula," povedal Fico.

Učitelia, ktorí od pondelka (26. 11.) plánujú štrajkovať, žiadajú zvýšiť platy o 10 percent. Fico ponuku na päťpercentné zvýšenie považuje za dobrý kompromis a štát na viac podľa neho nemá. "Je mi tak trošku ľúto, že vláda je vystavená takýmto skúškam teraz, keď musíme v budúcom roku stiahnuť deficit pod tri percentá. V opačnom prípade nás trhy potrestajú a bude nás to stáť strašné peniaze," vyhlásil premiér. Uplatňovanie práva na štrajk však podľa svojich slov nebude nikomu vyčítať.

Za významný posun by považoval, ak by vznikla dohoda, že sa musí prispôsobiť počet učiteľov počtu žiakov na základných a stredných školách. V porovnaní s inými európskymi krajinami podľa neho pripadá na jedného učiteľa menej žiakov. Zároveň poukázal, že každý rok opustí základné školy 48.000 žiakov, ale na stredných školách je napriek tomu 72.000 voľných miest. Podľa Fica o tom treba diskutovať s odborármi. "Ale ktorý moriak vám zahlasuje za Vianoce?" dodal. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu