Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Záborská: Prečo kompetentní nehájili návrh mince vierozvestcov?!

Anna Záborská
Anna Záborská

BRATISLAVA – Europoslankyňa Anna Záborská sa verejne pýta guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) a ministra financií, ako je možné, že sa nepokúsili obhájiť pôvodný návrh pamätnej mince k výročiu príchodu svätých Konštantína a Metoda na Slovensko, keď pripomienky mali len dva členské štáty. Podľa nej sú historické argumenty na strane Slovenska.

NBS informovala, že o odstránenie svätožiary a krížov z odevov sv. Konštantína (Cyrila) a Metoda požiadali Európska komisia a niektoré členské štáty. Dôvodom má byť potreba rešpektovať princíp náboženskej neutrality, ktorý vyplýva z článku 22 Charty základných práv Európskej únie.

Charta základných práv však podľa Záborskej neobsahuje žiaden princíp náboženskej neutrality. Naopak, citovaný článok podľa nej znie: "Únia rešpektuje kultúrnu, náboženskú a jazykovú rozmanitosť." „Neviem, v akom vesmíre sa táto veta dá použiť ako dôvod na cenzurovanie zobrazenia dvoch kresťanských svätcov na pamätnej minci. Ak je toto rešpektovanie kultúrnej a náboženskej rozmanitosti, potom komunistický režim bol plný takéhoto rešpektu," reagovala na stanovisko NBS europoslankyňa Anna Záborská. Pokiaľ by Slovensko podľa nej s pripomienkami nesúhlasilo, musela by rozhodovať Rada EÚ kvalifikovanou väčšinou.

Europoslankyňa Anna Záborská vyzýva Bankovú radu NBS, aby zmenila svoje rozhodnutie o odstránení krížov a svätožiary z vyobrazení sv. Cyrila a Metoda na pripravovanej pamätnej minci. Tú na budúci rok vydá NBS k výročiu príchodu svätých Konštantína a Metoda na územie Veľkej Moravy. Podľa Záborskej sa týmto krokom Slovensko podriaďuje cenzúre svojich vlastných dejín.

V pôvodnom návrhu pamätnej mince nad hlavami svätcov mala byť svätožiara a na ich odeve kríže. Z pripomienkového konania v európskych štátoch vzišiel návrh, aby na minci nebola svätožiara, ani kríže. Slovenská banková rada to akceptovala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu