Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovenskí europoslanci sú pohoršení: V Bruseli nebude vianočný stromček, kvôli Moslimom!

Brusel si minimálne tento rok tradičného vianočného stromčeka nedočká Zobraziť galériu (8)
Brusel si minimálne tento rok tradičného vianočného stromčeka nedočká (Zdroj: thehindu.com)

BRUSEL - Vianoce bez vianočného stromčeka si väčšina z nás hádam ani nevie predstaviť. Symbolom najkrajších sviatkov v roku je už stovky rokov. To si ale zrejme nemyslia predstavitelia Bruselu, ktorí nedávno rozhodli o zrušení každoročnej tradície.

Hlavné mesto Európy tento rok vianočný stromček mať nebude. Tamojšie úrady sa totiž domnievajú, že by mohol uraziť miestnu moslimskú komunitu, prípadne prívržencov iných vierovyznaní než kresťanstva.

To sa samozrejme nepáči obyvateľom mesta, ktorí sú na vysvietený strom uprostred námestia Grand Place už zvyknutí, pretože krásne dopĺňa vianočnú atmosféru. Namiesto neho chcú na mieste postaviť elektrickú inštaláciu, ktorá bude stromček znázorňovať. Pohľad na niekoľko desiatok metrov vysokú obludu s veľkými obrazovkami ale určite nepoteší tak, ako tradičný živý strom.

Rozhodnutie bruselského magistrátu vyvolalo na belgických weboch búrlivú diskusiu. Mnohí sa pýtajú, čo bude nasledovať ďalej. "Je to absurdné. Zrušia aj veľkonočné vajcia, pretože sú symbolom vzkriesenia Ježiša Krista?," napísal jeden z bloggerov. Za postavenie vianočného stromčeka ľudia rozhodli bojovať formou petície, ktorú malo podľa serveru expatica.com podpísať už 12 000 občanov.

Topky sa v tejto súvislosti opýtali našich europoslancov, čo si o tomto kontroverznom kroku myslia oni. Väčšina z nich sa zhodla na tom, že je to neštandardné riešenie a celkom nechápu, prečo by mal stromček niekomu vadiť. Ponúkame vám ich reakcie:

Sergej Kozlík (ĽS-HZDS)

"Nie je to podľa mna dobré rozhodnutie. Správnejšou cestou by bola vzájomná akceptácia rôznych sviatkov, tak ako sa napríklad u nás akceptujú rôzne termíny Vianoc a Nového roka medzi katolíkmi a pravoslávnymi. Ak v Bruseli nebude stáť vianočný stromček, bude to znamenať víťazstvo nezmieriteľnosti nad zdravým rozumom, tradíciou a toleranciou. Počul som, že v minulosti z rovnakých dôvodov prestali v škôlke v rakúskom Hainburgu oslavovať sviatok Mikuláša. A to už je blízko hraníc Slovenska.

Slovenskí europoslanci sú pohoršení:
Zobraziť galériu (8)

Anna Záborská  (KDH)

"Dôvodom nahradenia stromčeka elektrickou konštrukciou je podľa mojich informácií snaha o zatraktívnenie vianočných trhov, nie nezhoda s moslimskou menšinou žijúcou v Bruseli. Mne osobne sa viac páči tradičný stromček, na aký som zvyknutá od detstva. Ako katolíčka však vnímam Vianoce predovšetkým ako oslavu Ježišovho narodenia v Betleheme, a preto som rada, že jasličky s Ježiškom zostanú zachované."

Anna Záborská
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Monika Smolková (Smer-SD)

"Vianočný stromček je európska tradícia od 16. storočia a všetci, ktorí prišli do Európy hľadať útočisko a zmysel svojho života, by mali túto kultúru prijímať bez výhrad, alebo prinajmenšom byť k nej lojálny a tolerantný. Všetci návštevníci každého hlavného mesta tej ktorej krajiny sa v predvianočnom období tešia na jedinečnú atmosféru Vianoc a ich symbolu - vianočného stromčeka. Ak sa ho rozhodnú predstavitelia mesta Brusel tento rok nepostaviť, určite to bude pre všetkých veľké sklamanie."

Slovenskí europoslanci sú pohoršení:
Zobraziť galériu (8)

Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD)

" Podobne ako u nás na Slovensku, aj v Bruseli o vianočnom stromčeku rozhoduje magistrát mesta. Môj osobný názor je, že vianočný stromček nikoho neuráža a ľudí môže pohľad naň len potešiť bez ohľadu na vierovyznanie."

Slovenskí europoslanci sú pohoršení:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Edit Bauer (SMK)

"Je to zlý signál pre spolunažívanie rôznych kultúr. Kultúrne tradície tohto druhu prispievajú k vzájomnému obohacovaniu, nie k napätiu medzi rôznymi kultúrami. Bola by to smutná správa pre Európu."

Slovenskí europoslanci sú pohoršení:
Zobraziť galériu (8)

Katarína Neveďalová (Smer-SD)

"Myslím si, že žijeme v multikultúrnej Európe, preto je potrebné, aby sa ľudia rôznych kultúr a vierovyznaní navzájom rešpektovali. Nemyslím si však, že vianočný stromček v Bruseli by nejakým spôsobom znevažoval iné vierovyznania a tradície, preto nevidím problém v jeho osadení. Je to však rozhodnutie mesta, ktoré rešpektujem."

Slovenskí europoslanci sú pohoršení:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: odfoundation.eu)

Miroslav Mikolášik (KDH)

"Vianočný stromček je symbol narodenia Ježiša Krista. Nechápem, prečo by mal niekomu vadiť. Aj v budove Európskeho parlamentu sme minulý rok mali jeden. Nie je to len symbol kresťanstva, ale Vianoc všeobecne. Preto by bolo smutné, keby v Bruseli už nestál."

Slovenskí europoslanci sú pohoršení:
Zobraziť galériu (8)

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu