Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kráľovský život slovenských Rómov v Británii: Štát im dáva mesačne 3700 eur!

Luton Road je plná Slovákov z osád
Luton Road je plná Slovákov z osád (Zdroj: yourlocalweb.co.uk)

LONDÝN – Bez práce nie sú koláče? Nie vždy! Vo Veľkej Británii sa o tom na vlastnej koži presvedčila rómska rodina zo Slovenska, ktorá si takmer bez toho, aby si od práce zašpinila ruky, neďaleko Londýna vychutnáva kráľovský život. Štedrý sociálny systém im totiž za pár odpracovaných hodín týždenne zabezpečuje nielen strechu nad hlavou, ale aj celkom slušný rodinný rozpočet. Informácie priniesol denník Plus jeden deň.

Početná rodinka Budajovcov  sa z Prešova do mestečka Chatam východne od metropoly Anglicka presťahovala pred štyrmi rokmi a odvtedy o Slovensku nechce ani počuť. Bartolomej Budaj sa spolu so svojou 9-člennou rodinkou usadil na Luton Road, známej ako „rómska ulica“. V prenajatom 7-izbovom poschodovom dome býva s manželkou Janou a siedmimi ratolesťami.

V porovnaní so Slovenskom si bývanie v mestečku Chatam nevedia vynachváliť. „Na Slovensku nás vysťahovali z bytu, museli sme bývať v pivnici a nikto nám nepomohol,“ sťažuje sa Jana. Na Ostrovoch je o nich vraj naopak veľmi dobre postarané. „Dostávame vyše dvetisíc libier a ešte vám aj dom či byt zaplatia. Kde by ste u nás na také niečo prišli,“ dodala hlava rodiny Bartolomej.

Všetky výhody manželia užívajú takmer „zadarmo“, stačí, že jeden člen rodiny odrobí 16 hodín týždenne. Matka Jana je momentálne na materskej. Za dve deti, ktoré sa jej narodili v Londýne dostala jednorazový príspevok 400 libier. Pravidelne okrem toho poberajú aj daňový bonus, rodičovský príspevok a podporu v nezamestnanosti.

Summa summarum, mesačne si rodinka z Prešova príde na niekoľko tisícok. „Dostali sme tzv. housing benefit – peniaze na nájom, ktoré nám preplácajú mesačne. Okrem toho nám každé dva týždne chodí 315 libier child tax, 400 libier child benefit a 444 libier working benefit,“ chváli sa Bartolomej a dodáva, že celkovo od štátu dostávajú okolo 3000 libier (takmer 3700 eur).

Na štedré anglické benefity má nárok každý občan Európskej únie, ktorý do krajiny pricestuje. Na žiadosť o prídavky na deti (child benefit) vám postačí rodný list a pas dieťaťa. Ďalším z príspevkov, ktorý môžete využiť je príspevok v nezamestnanosti (work benefit), o ktorý môžete požiadať po tom, ako sa zaregistrujete na úrade práce. Viacpočetná rodina s viac ako 5 deťmi môže tiež zažiadať o daňový bonus na deti (child tax credit) a súčasne o sociálny byt. Štát navyše takejto rodine prepláca aj zdravotnú starostlivosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu