Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Malacky sprísnia opatrenia na Družstevnej ulici: Odpad, zápach aj hlodavce

Rómovia z Družstevnej ulice v Malackách
Rómovia z Družstevnej ulice v Malackách (Zdroj: archív)

BRATISLAVA - Malacky sprísnia režimové opatrenia na Družstevnej ulici, kde pretrvávajú problémy v susedskom spolužití s rómskymi rodinami žijúcimi v stiesnených a hygienicky nevhodných podmienkach. Rodiny okrem hlučného správania obťažujú susedov aj hromadením odpadu a zápachom.

Zástupcovia mesta sa rozhodli pritvrdiť po návšteve susedov, ktorí z kritickej situácie vinia práve vedenie Malaciek. Ako informovala Tatiana Búbelová z Mestského úradu (MsÚ) Malacky, v uvedenej lokalite zintenzívnia kontroly výskytu hlodavcov, kontroly nakladania s odpadmi a odpadovými vodami na raz za týždeň.

Taktiež sprísnia sankcie za nedodržiavanie platných právnych predpisov a nariadení. "Mesto zvolá opätovné stretnutie so zástupcami Úradu vlády SR za účasti splnomocnenca vlády SR s cieľom prijať také opatrenia, ktoré budú účinné vzhľadom na vysoký počet osôb žijúcich v malých obytných priestoroch po zbúraní čiernych stavieb," uviedla Búbelová.

Návštevy na Družstevnej ulici zintenzívnia aj sociálne pracovníčky. Namiesto minimálne jednej návštevy mesačne budú situáciu monitorovať raz týždenne a raz mesačne v spolupráci s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v Malackách.

Okrem toho si pracovníčka školského úradu raz mesačne vyžiada správu o školskej dochádzke miestnych detí. Mesto bude pokračovať vo výkone terénnej sociálnej práce s rómskymi rodinami a hľadať zdroje na výkon komunitnej práce.

"Kontroly hliadok MsP na Družstevnej ulici, ktorá je určená ako kritické miesto, sa budú naďalej vykonávať ako doteraz, raz počas dňa a raz v noci," dodala Búbelová.

Podľa prednostu MsÚ v Malackách Dušana Vavrinca od príchodu rómskych obyvateľov z obce Gajary na Družstevnú ulicu v Malackách mesto vykonalo množstvo opatrení, ktoré mu vo verejnom záujme umožňujú platné zákony. Pravidelne vykonáva kontroly, za priestupky udeľuje a dôsledne vymáha pokuty.

Taktiež dalo zbúrať nelegálne stavby, pridelilo dočasné bývanie jednej z rómskych rodín, bezplatne poskytlo problémovým obyvateľom mobilné toalety na štyri mesiace a zabezpečilo ich aj na ďalšie tri mesiace, čo však už Rómovia odmietli. V záujme riešenia susedských sporov poskytlo mediátora a zabezpečilo výkon terénnej sociálnej práce v rómskych rodinách.

Poverení podávajú projekty a hľadajú iné ako rozpočtové zdroje na riešenie nepriaznivej sociálnej situácie obyvateľov Družstevnej ulice. "Pracovníci mesta si uvedomujú, že problémy sa celkom nevyriešia, kým sa počet obyvateľov v nehnuteľnosti, ktorá na ktorú majú vlastnícke právo, nezníži. Skúsenosť totiž ukázala, že po krátkodobom odchode 11-člennej rodiny sa situácia na Družstevnej upokojila," uviedla Búbelová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu