Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bratislava v panike: V lesoch pri hlavnom meste straší 250-kilový medveď!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thegloss.com)

BRATISLAVA – Medveď v Bratislave! Nech to znie akokoľvek smiešne, výskumníci sa obávajú najhoršieho a upozorňujú aj na takúto možnosť. Nedávno totiž šokovaní poľovníci 250-kilové zviera zazreli vo Svätom Jure, odkiaľ si to namierilo do bratislavskej mestskej časti Vajnory.

To, že na mohutné zvieratá narazíme hlboko v lesoch, sme si už snáď aj zvykli. Avšak skutočnosť, že sa oproti niekoľkokilovému chlpáčovi postavíme zoči-voči neďaleko hlavného mesta, by zrejme nikto ani v najhoršom sne nečakal. Poľovníkom malokarpatského regiónu sa takýto výnimočný pohľad naskytol v sobotu večer pri miestnej kaplnke vo Svätom Jure. „Pätnásť, dvadsať sekúnd som ho videl,“ podelil sa s televíziou JOJ o nezvyčajný zážitok poľovník Marián Pavelek.

Prítomnosť medveďa v miestnom poľovníckom revíri potvrdzujú aj 29-centimetrové stopy v lese a rozdriapané pne. Na nebezpečné túlavé zviera už upozorňuje aj samospráva na svojej webovej stránke: „Mesto Svätý Jur upozorňuje občanov a návštevníkov lesov, že bol v Malých Karpatoch v k-ú. mesta Svätý Jur videný medveď cca 250 kg.“

 

Stopy svätojurského medveďa majú až 29 centimetrov
Zobraziť galériu (2)
Stopy svätojurského medveďa majú až 29 centimetrov  (Zdroj: Facebook)

 

Mesto preto odporúča ľuďom nepohybovať sa mimo vyznačených trás a chodníkov, kde by na medveďa mohli natrafiť. Život ohrozujúcemu stretu s hladným chlpáčom môžu predísť aj hlučným správaním. „Pre zamedzenie priameho styku s medveďom odporúčame byť trošku hlučnejší. Územie Malých Karpát nie je prirozdeným domovom takýchto medveďov, tak pevne dúfame, že sa u nás dlho nezdrží,“ píše sa na stránke samosprávy.

V rovnakom čase, ako sa po Svätom Jure prechádzal 250-kilový dospelý medveď, videli o niečo menšieho 50-kilového pri Lozorne na Záhorí. Výskumníkov by preto neprekvapovalo, keby blúdiace zvieratá zamierili aj medzi obyvateľov hlavného mesta. „Už možno ani nebude nič nezvyčajné, ak sa objaví na predmestí Bratislavy,“ povedal Miroslav Saniga zo Slovenskej akadémie vied pre Tv JOJ.

O svätojurskom chlpáčovi sa už vedú búrlivé diskusie na facebookovskej stránke mesta, zatiaľ s humorom. No bojím sa ísť v Tatrách a na Orave do hôr, aby ma nezožral a nakoniec ma zožerie v Juri, píše jedna z prispievateľov. Na nebezpečnú šelmu už vraj upozorňujú aj výstražnými tabuľami. „V lesoch nad Limbachom bola aj výstražná tabuľa, kúsok nad vyvieračkou, smerom na kozí chrbát, píše ďalší.

Na stránke sa dokonca objavili aj cenné rady, ktoré by mohli pri strete s chlpáčom pomôcť. Pre vyplašenie medveďa je vhodné nosiť na odeve doplnky sposobujúce hluk, napr. malé zvončeky. Pre prípad stretnutia s medveďom je dobré mať pri sebe cesnakový sprej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu