Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Väzenská tragédia po 15 rokoch: Dnes by sa to nestalo

Peter Kolena je dnes riaditeľom väznice. Pred 15 rokmi ho zavolali do služby po tom, ako väzni zavraždili päť jeho kolegov. Zobraziť galériu (4)
Peter Kolena je dnes riaditeľom väznice. Pred 15 rokmi ho zavolali do služby po tom, ako väzni zavraždili päť jeho kolegov.

LEOPOLDOV - Sedem hodín večer. V leopoldovskej väznici sa menia zmeny. Pre Františka Slobodu, Milana Černého, Milana Galbavého, Igora Jošta a Mariána Zennera to mala byť pokojná služba. Skončila sa však tragicky! V budove číslo 5 väzeň s vodcovskými schopnosťami Tibor Polgári a jeho šiesti komplici vymysleli diabolský plán. Vyzbrojení nožíkmi sa z basy rozhodli utiecť za každú cenu. Aj za cenu života!

Od 23. novembra 1991, keď sa v Leopoldove odohral útek z väznice, ktorý nemá v Európe obdobu, prešlo 15 rokov. „Spomienky sú stále smutné a nepríjemné. Aj keď už ubehol taký dlhý čas,“ hovorí riaditeľ Ústavu na výkon trestu v Leopoldove Peter Kolena.Vtedy pracoval ako veliteľ zmeny a v osudnú noc ho stiahli do služby. Pri úteku väzňov zomrelo päť dozorcov. „V službe som bol od desiatej večer. Keď policajti zdokumentovali všetky stopy, pomáhal som do rakvy môjmu kolegovi,“ dodáva.

Aj dnes si mnohí kladú otázku: Prečo sa to muselo stať? „Po revolúcii sa v spoločnosti diali zmeny. Tie presiakli aj za múry väznice. Veľa väzňov, či už politických, alebo tých, ktorí spáchali len malé zločiny, sa dostalo von. Ťažkí zločinci zostali v celách. Asi cítili krivdu,“ spomína Peter Kolena. „Dnes by sa už niečo podobné stať nemohlo,“ tvrdí.

Slovenské väzenstvo je na úrovni európskeho štandardu. „Prísnejšie sú nielen bezpečnostné opatrenia. S väzňami pracujú psychológovia a sociálni pracovníci. Kým v minulosti bolo na jedného vychovávateľa 150 väzňov, dnes je to 30. Ak sa niečo v zárodkoch zachytí, s väzňom sa začne pracovať,“ uzatvára Kolena.



Čo sa stalo 23. novembra 1991?

Tibor Polgári, Miloš Uriga, Ondrej Havran, Bartolomej Batoš, Dalibor Bajger, Václav Fedák a Vladimír Duda. Všetci útek plánovali od októbra. Na svoj diabolský plán si vyrobili nože. Po sčítaní väzňov Tibor Polgári požiadal dozorcu Františka Slobodu, aby mu otvoril dvere, pretože chce hodiť do schránky list. Keď mu príslušník mrežu otvoril, Polgári ho napadol a Uriga dozorcu niekoľkokrát bodol nožom. Vzápätí napadli referentov v kancelárii, ktorých zbili a zviazali.

Desať minút pred siedmou prišli vymeniť dennú službu dvaja príslušníci. Aj ich prepadli. Všetkých vyzliekli z uniforiem a v preoblečení sa dostali až k bránam väznice. Zaútočili na väzenskú stráž. Štyroch ľudí chladnokrvne zavraždili, dvom spôsobili ťažké zranenia. Jedného zobrali so sebou ako rukojemníka. Vyzbrojení samopalmi opustili basu v Leopoldove.

Po väzňoch ihneď vyhlásili pátranie. Vzbúrencom sa podarilo ukradnúť niekoľko áut, nakoniec však nasadli na vlak, ktorý ich odviezol späť do Leopoldova. Polícia ich chytila na druhý deň – skrývali sa v stohu neďaleko poľnohospodárskeho družstva. Súd bol nekompromisný: Polgári, Uriga a Havran dostali doživotie. Havran sa niekoľko dní nato v cele obesil. Ďalší vzbúrenci si odsedeli vysoké tresty.

ZABITÍ DOZORCOVIA
František Sloboda († 37)
Marián Zenner († 20)
Milan Černý († 50)
Igor Jošt († 28)
Milan Galbavý († 34)

Dnes o 13.00 hod. sa uskutoční v leopoldovskom kostole spomienka na zabitých príslušníkov. O 14.00 hod. si ich pri pamätníku pred väznicou uctia aj ich kolegovia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu