Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na Luníku IX budú búrať pre zlú statiku ďalší bytový dom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE – V jeseni bude mesto pre narušenú statiku búrať ďalší blok na Hrebendovej ulici 14 a 16 v košickej mestskej časti Luník IX, obývanej prevažne Rómami. Ide o 30 bytov, z ktorých je už 16 uvoľnených. Búranie sa priamo dotkne 14 bytov, kde žije asi sto ľudí. Ako uviedla hovorkyňa košického magistrátu Martina Viktorínová, búracie práce by chceli začať do konca septembra.

V súčasnosti prebieha verejné obstarávanie s využitím elektronickej aukcie na výber realizátora búracích prác, cenu asanácie. Podľa Viktorínovej sa už tento rok ďalšie bloky na Luníku IX nebudú búrať.

„Zo všetkých staticky narušených bytových domov (Hrebendova 14-16, 22-24 a 34-36) majú platnú nájomnú zmluvu dvaja nájomcovia, voči ktorým sme si riadne splnili zákonné povinnosti a zabezpečili náhradné ubytovanie. Jednému už bytový podnik poskytol 3-izbový byt na sídlisku. Druhému bytovú náhradu poskytneme, ak splní zákonné podmienky na pridelenie sociálneho bytu mimo sídliska Luník IX, keďže ide o nájomcu, ktorý riadne uhrádza nájomné a všetky náklady spojené s bývaním,“ uviedla Viktorínová. Dodala, že v uvedených domoch evidujú aj osoby s dlhodobo lepšou platobnou disciplínou, i keď so staršími dlhmi na bývaní, ktoré začínajú postupne splácať. Nad rámec zákonnej povinnosti bytový podnik v siedmich prípadoch s týmito užívateľmi uzavrel nové nájomné zmluvy na iné byty na sídlisku Luník IX, keďže si ich prístup k úhrade platieb za bývaniu bytový podnik váži a chce takto motivovať aj ostatných užívateľov bytov.

„Neplatičom pomôcť nevieme. Nemáme žiadny právny dôvod im prideľovať náhradné byty, nemali uzavreté žiadne nájomné zmluvy, majú vysoké dlhy, pomôcť si musia sami, keďže si túto situáciu spôsobili sami. Nebude im poskytnuté ani žiadne núdzové ubytovanie, nakoľko nejde o žiadnu mimoriadnu situáciu alebo mimoriadnu udalosť,“ povedala Viktorínová.

Mesto Košice už asanovalo v roku 2009 bytový dom na ul. Hrebendova 2-4, náklady predstavovali 281 251 eur, v roku 2010 bytový dom na ul. Podjavorinská 2-4, náklady boli 251 258 eur a bytový dom na ul. Podjavorinská 16, náklady dosiahli 28 134 eur, keďže išlo o malý bytový dom.

Viktorínová uviedla, že celkový dlh spojený s bývaním - nájom, služby - na Luníku IX predstavuje 6 480 665,73 eura, z toho dlh aktuálnych užívateľov je 2 297 285,61 eura.

„Na sídlisku Luník IX sú stále užívatelia, pre ktorých sa oplatí hľadať riešenia. Máme vybratých asi 80 nájomcov, pre ktorých chceme zrekonštruovať z príjmov z nájmu vzorové domy. Ide o platiacich nájomcov s lepšou platobnou disciplínou,“ informovala o zámere mesta Viktorínová. Dodala, že táto platiaca skupina užívateľov dopláca na neprispôsobivých užívateľov, ktorí devastujú a rozkrádajú byty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu