Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenskí informatici už v budove tretieho tisícročia

Na trhu práce je nedostatok informatikov, preto možno predpokladať, že záujem o štúdium na tomto odbore porastie
Na trhu práce je nedostatok informatikov, preto možno predpokladať, že záujem o štúdium na tomto odbore porastie (Zdroj: STU)

BRATISLAVA - Fakulta informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave má novú modernú budovu. Pri príležitosti 75. výročia založenia školy ju dnes slávnostne otvorili. Celkové náklady na výstavbu, ktorá trvala dva roky, dosiahli vyše 19,5 milióna eur.

Fakulta informatiky a informačných technológií, ktorá vznikla v roku 2003, doteraz nemala vlastné sídlo. Bola v „podnájme“ na Fakulte elektrotechniky a informatiky STU. Nový stavebný komplex v bratislavskej Mlynskej doline pozostáva z dvoch častí – posluchární s vestibulom a 7-poschodovej administratívnej budovy. Celková úžitková plocha dosahuje približne 15 000 štvorcových metrov, pričom tretina pripadá na vyučovacie priestory. Do všetkých častí je zabezpečený bezbariérový prístup.

O štúdium na fakulte, ktorá sa ako jediná na Slovensku zameriava výlučne na informatiku, je veľký záujem. V súčasnosti na nej študuje takmer 1 200 študentov.  O jej absolventov je na trhu obrovský záujem, drvivá väčšina si hneď po skončení školy nájde zamestnanie. Zároveň sa tešia aj najvyšším nástupným platom. Absolventi informatických odborov zarábajú až 1 600 eur mesačne, kým priemer za všetky vysoké školy na Slovensku dosahoval podľa Štatistického úradu k 30. septembru 2011 asi 980 eur.

Na trhu práce je nedostatok informatikov, preto možno predpokladať, že záujem o štúdium na tomto odbore porastie. Nová budova bola veľmi potrebná, keďže fakulta doteraz nebola schopná uspokojiť záujem uchádzačov. „Plánujeme pritiahnuť do Mlynskej doline aj pracoviská podnikov zamerané na výskum a vývoj. Nová budova sa stane bázou pre skutočne špičkový vedecký výskum a vzdelávanie,“ hovorí rektor Slovenskej technickej univerzity Robert Redhammer.

Výstavba budovy bola financovaná z viacerých zdrojov. Štát na ňu prispel sumou približne  16,6 milióna eur, keďže je súčasťou širšieho zámeru vybudovať v Mlynskej doline centrum rozvoja informačných technológií. V novom sídle fakulty, ktoré má desiatky moderných posluchární, učební, laboratórií a  kancelárií, by sa malo vzdelávať okolo 1 800 študentov. Už dnes je budova vybavená špičkovými technológiami. V budúcnosti by malo pribudnúť aj šesť serverovní a dátové centrum.

Nový vysokoškolský komplex je súčasťou širšieho projektu vedeckého mesta, na ktorom sa budú podieľať aj susediace ústavy Slovenskej akadémie vied a pracoviská Univerzity Komenského. Spolu vytvárajú areál, kde sa na ploche 20 hektárov plánuje rekonštrukcia existujúcich a výstavba nových moderných budov s kancelárskymi a vzdelávacími priestormi a špičkovo vybavenými laboratóriami. Do roku 2017 sa tu chystá preinvestovať okolo 150 miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu