Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V trnavskom rybníku číha predátor s obrovskými zubami!

Kajman okuliarnatý má pôvod v Južnej Amerike
Kajman okuliarnatý má pôvod v Južnej Amerike (Zdroj: treknature.com)

BRATISLAVA/TRNAVA - Ako sme vás informovali ráno, rybník pri Červeníku oblieha metrový krokodíl z Ameriky. Odchyt nebezpečného predátora sa však zatiaľ nechystá, pretože nie je jasné kto, ani ako, by ho mohol zrealizovať.

Život krokodíla by mohol zachrániť iba úspešný odchyt, ktorý je však vzhľadom na lokalitu, ťažko uskutočniteľný. "My môžeme do celého procesu vstúpiť až vtedy, ak niekto živočícha fyzicky nájde. Potom je povinný nám to oznámiť a my určíme najkvalifikovanejší postup zaobchádzania s ním. Na tri mesiace ho môžeme umiestniť do špecializovaného zariadenia, ak sa dovtedy nezistí majiteľ, prepadne štátu a bude umiestnený do Zoo Bojnice," povedal pre Trnavský hlas prírodný ochranár Roman Boledovič.

Muži ako zvyčajne nahodili udice a čakali na úlovok. V poriadnom šoku ostali, keď sa len pár metrov od nich z vody vynorila krokodília hlava s obrovskými zubami. Podľa rybárov mal predátor hlavu do špica s vypuklejšími nozdrami a očami, čo nasvedčuje, že by mohlo ísť o kajmana okuliarnatého. „Bol to zhruba metrový kus olivovozelenej farby. Nevedeli sme, či si nás len obzerá, alebo na nás číha,“ popísal kuriózny zážitok člen rybárskej stráže Juraj.

Sladkovodný predátor sa ľudí vraj vôbec nebojí. „Môže to byť tým, že je na ľudí zvyknutý. Určite pochádza z domáceho chovu a majiteľ sa ho takýmto spôsobom zbavil. Keďže má ale pôvod v južnej Amerike a u nás je chovaný v zajatí, určite zimu vo voľnej prírode neprežije,“ uviedol pre pedagóg z poľnohospodárskej školy Vladimír Holkovič. Inštinkty predátora však podľa učiteľa určite nestratil.

Aj keď môže byť krokodíl na ľudí zvyknutý, Holkovič pred krvilačným zvieraťom varuje: „Aj keď nejde o dospelého jedinca, tie dorastajú aj do trojmetrovej dĺžky, ostrými zubami dokáže spôsobiť vážne tržné zranenia i amputovať končatiny. Sú povestní tým, že lovia zvieratá aj podstatne väčších rozmerov, ako sú samy.“ Miestny rybársky zväz už celú záležitosť začal prešetrovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu