Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Euroval chcú navýšiť na 1 bilión eur: Slovensko to bude stáť viac, ako získalo na privatizácii!

BRATISLAVA – Neuveriteľný šok pre Európu! Čaká nás zrejme ďalšie navýšenie eurovalu, ktorý položil Radičovej vládu. Nový kabinet Roberta Fica sa tak bude musieť popasovať s naozaj ťažkou úlohou. Slovensko totiž z pohľadu najnovších informácií naleje do záchranných fondov neskutočných 18 miliárd eur. Pre porovnanie, za privatizovania vlád Mečiara a Dzurindu získalo Slovensko o polovicu menej peňazí!

Po tom, čo krajiny eurozóny schválili Európsky stabilizačný mechanizmu (ESM), ktorý vznikne už tento rok v lete a bude mať úverovú kapacitu 500 miliárd eur, je potrebné jeho opätovné zvýšenie! Táto suma totiž ani zďaleka nestačí na obnovenie dôvery trhov v eurozónu, uviedol generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Angel Gurría.

Eurozóna by tak mala zvýšiť objem prostriedkov v trvalom záchrannom fonde minimálne na 1 bilión eur, povedal Gurría po zverejnení najnovšej prognózy OECD pre eurozónu.  „Európa stagnuje. Potrebuje zaradiť vyššiu rýchlosť a zvoliť si rast hospodárstva za svoju prioritu," vyhlásil Gurría. Pripomína, že "dôveryhodný" obranný val poskytne vládam v menovej únii potrebný čas, aby sa mohli sústrediť na oživenie hospodárskeho rastu a konkurencieschopnosti.

Pred navýšením eurovalu Slovensko garantovalo 4,37 miliardy, keď poslanci začiatkom februára schválili trvalý euroval (ESM). Po zvýšení úverovej kapacity na jeden bilión eur by tak do celkového balíka muselo Slovensko prispieť až 18 miliardami eur, čo predstavuje dvojnásobok predaného štátneho majetku z čias vlád Mikuláša Dzurindu a Vladimíra Mečiara, keď sa sprivatizovalo dokopy v prepočte približne 9 miliárd eur.

Ministri financií majú na najbližších rokovaniach, ktoré sa uskutočnia už koncom týždňa v Kodani, hovoriť o navýšení z 500 miliárd eur na približne 700 miliárd eur a rokovať aj o paralelnom fungovaní stáleho (ESM) a dočasného Európskeho fondu finančnej stability (EFSF). Pôvodná úverová kapacita EFSF bola 440 miliárd eur a ešte v ňom zostáva približne 240 miliárd eur. Zo zvyšných 200 miliárd eur sa financujú záchranné balíky pre Grécko, Írsko a Portugalsko.

Nemecko, ktoré je ako najväčšia ekonomika eurozóny aj najväčším prispievateľom do jej záchranného fondu, však naznačilo, že podporí len dočasné zvýšenie prostriedkov (čiže EFSF) zhruba na 700 miliárd eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu