Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šokujúci dôvod požiaru na hrade Krásna Hôrka: Rómske deti vypaľovali trávu!

Hrad Krásna Hôrka Zobraziť galériu (19)
Hrad Krásna Hôrka

KRÁSNA HORKA – Jeden z našich najkrajších hradov je v plameňoch! Na hrade Krásna Hôrka už zhorela strecha a oheň sa ešte stále nepodarilo uhasiť! Na mieste zasahujú Rožňavskí hasiči.

Je to hrozné. Dym pozorujeme z okna nášho bytu až v Rožňave ! Pod hradom je vypálená tráva a možno od toho sa chytil aj hrad,“ oznámili nám Rožňavčania. Samotní obyvatelia Krásnej Hôrky sú šokovaní: „ Pozorujeme to už niekoľko hodín. Je to strašné. V hrade je množstvo vzácnych exponátov. Ak zhoria, bude to obrovská škoda.“ Momentálne sa s hasičmi spojiť nedá, všetky linky sú obsadené. 

Ako uvádza internetová stránka Slovenského národného múzea, gotický palác na hrade Krásna Hôrka zrekonštruovali len nedávno. Po osemmesačnej renovácii ho otvorili koncom apríla 2011. Rekonštrukcia výrazne zmenila tvár jednej z najstarších častí hradu. Nová masívna drevená podlaha z červeného smreka po dlhých rokoch opätovne umožnila všetkým návštevníkom vychutnať si výhľad z okien gotického paláca. Historické priestory skrášlilo i nové kované zábradlie s dubovou rúčkou a opravené točité schodisko. Výraznou zmenou bol nový systém na mieru zhotovených expozičných vitrín. Počas rekonštrukcie zatemnili prízemnú časť paláca pre vytvorenie ponurej atmosféry.

Krásna Hôrka je zachovalý hrad zo 14. storočia, ktorý sa nachádza nad obcou Krásnohorské Podhradie neďaleko Rožňavy. Vlastnili ho tri významné rody: Mariássyovci, Bebekovci a Andrássyovci. Patril k najkrajším hradom na Slovensku. Špecializovaná stála hradná expozícia prezentuje fortifikačné staviteľstvo od 13. do 18. storočia, základné informácie o hrade a jeho majiteľoch. Expozícia je rozmiestnená v troch častiach hradu. Okrem zbierky historických cenných zbraní tu bola aj expozícia pôvodného zariadenia zo 17. storočia a vzácna zbierka historického nábytku a obrazov, ako aj hudobný salón so vzácnou zbierkou hudobných nástrojov.

Požiar hradu Krásna Hôrka
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: mik)

Podľa informácií TV JOJ za požiar môžu rómske deti, ktoré pod hradom vypaľovali trávu. Z požiaru preskočila iskra na strechu hradu, ktorá bola celá z dreveného šindľa. Na fotografii, ktorú nám poslal čitateľ je jasne vidieť zhorenú trávu na kopci pri hrade.

Požiar hradu Krásna Hôrka
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: mik)

V obci vyhlásili mimoriadnu situáciu.

"Na mieste je desať vozidiel našej techniky, povolali sme na pomoc armádu a dobrovoľníkov. Naši príslušníci už zasahujú aj vnútri hradu," povedal pperačný dôstojník Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Rožňave Stanislav Peti.

Podľa očitých svedkov plamene siahajú až do výšky 20 metrov a takmer celá Rožňava pod kopcom s napätím sleduje ako sa celá situácia vyvinie. Na mieste panuje strach a niektorí občania nesú pohľad na horiaci hrad veľmi ťažko.

Evakuujú exponáty

Podľa posledných informácií z hradu začali evakuovať vzácne exponáty, ktorých je na hrade obrovské množstvo. Hasiči už stihli evakuovať expozíciu zbrojnice. Podľa informácie hasičov sa vnútri hradu nenachádzajú nijakí návštevníci.

Minister vnútra Daniel Lipšic je na ceste do Krásnej Hôrky

Očakávaný príchod ministra Lipšica cca o 18.00 h. Na mieste sa uskutoční krátky brífing s prezidentom Hasičského a záchranného zboru. Informoval hovorca MV SR Gábor Grendel.

Pri rozsiahlom požiari Hradu Krásna Hôrka bol okamžite nasadení aj vojaci Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Po urgentnej požiadavke Integrovaného záchranného sytému z Prešova okamžite vzlietol vrtuľník MI-17 s bambi vakom, ktorý už pomáha hasičom pri ničení požiaru tejto národnej kultúrnej pamiatky. V prípade potreby sú v pohotovosti aj ďalšie dva vojenské vrtuľníky.

„Zo správ ktorá mám, to považujem za veľkú tragédiu. Okamžite som vydala pokyn, aby ozbrojené sily boli civilným zložkám maximálne nápomocné pri hasení tohto rozsiahleho požiaru. Toto sú práve situácie, kedy sa ukazuje opodstatnenosť ozbrojených síl,“ uviedla na margo rozsiahleho požiaru Krásnej Hôrky premiérka Iveta Radičová, ktorá je zároveň poverená riadením ministerstva obrany.

Okrem vrtuľníka vzdušných síl je na mieste aj vojenská vysokokapacitná cisterna z neďalekho útvaru Radiadiačnej, chemickej a biologickej ochrany v Rožňave. Táto cisterna vozí vodu hasičom na ťažko prístupný hradný kopec, ktorý je v plameňoch.

Zhoreli všetky strechy a gotický palác

Strecha najkrajšieho stredovekého hradu z 14. storočia dnes popoludní ľahla popolom. Zhoreli všetky strechy, vrátane interiéru horného gotického hradu. Ostatné vnútorné časti hradného areálu sú zadymené a nie je ešte možné určiť definitívny rozsah škôd. Okolie hradu zabezpečuje polícia, v hrade by sa údajne mohli nachádzať výbušné látky.

Požiar je lokalizovaný, no je tam ešte veľa roboty. Hasiči tam budú zrejme až do rána,“ povedal dôstojník operačného strediska rožňavských hasičov Stanislav Peti. Dodal, že múdrejší budú po desiatej hodine večer.

Na hrad prišiel minister vnútra Daniel Lipšic a prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) SR a vybral sa sem aj minister kultúry Daniel Krajcer. „Je to strašná, neskutočná tragédia. Práve som sa vrátil z obhliadky hradu spolu s ministrom vnútra Danielom Lipšicom a Danielom Krajcerom. Zhoreli všetky strechy a interiér gotického paláca. Našťastie ostatné pamiatky sú len zadymené, ale sa zachovali a neboli poškodené ohňom,“ povedal starosta Krásnohorského Podhradia Peter Bollo. Dodal, že minister kultúry ubezpečil, že hrad bol poistený a strechu po tom, čo vysťahujú kultúrne pamiatky, budú rekonštruovať. V obci je vyhlásený mimoriadny stav, ktorý umožňuje prijať potrebné opatrenia.

 

Videá požiaru

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu