Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Smrtiaci výbuch v Novákoch: Obeťou je Ján (†42), začalo vyšetrovanie!

VOP Nováky pred piatimi rokmi
VOP Nováky pred piatimi rokmi (Zdroj: bleskovky)

BRATISLAVA/NOVÁKY - V nováckom muničnom sklade vybuchol plastický ručný granát URG 86. Ako informovala trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová, pyrotechnici už z miesta nehody odišli, zostal tam ešte vyšetrovateľ. „Príčina nehody je v štádiu vyšetrovania,“ povedala Antalová. Ako dodala, trestné stíhanie by malo byť začaté v krátkom čase.

 Život muža a zranenia troch ďalších si dnes vyžiadal výbuch debničky s granátmi v muničnom sklade vojenského útvaru v Novákoch. Podľa informácii ide o 42-ročného Jána. Smutný incident sa odohral len na skok od smutne preslávených budov VOP, kde pred 5 rokmi zahynulo 8 ľudí.

Tragédia sa odohrala približne o jednej popoludní v areáli vojenského útvaru 5728. Po výbuchu granátu mal podľa Dominiky Šulkovej zo záchranárskeho operačného strediska zahynúť jeden muž. Zraneniam podľahol na mieste a nepodarilio sa ho oživiť, uviedla pre Topky.

Zranili sa aj ďalší traja ľudia. Jeden z nich, zamestnanec muničného skladu, sa zranil ťažko, druhý, ktorý je vojakom, ľahko. Tretí veľmi ľahko a stačilo mu ošetrenie na mieste. 

Na mieste podľa záchranárov zasahovali dve sanitky, ktoré dvoch zranených previezli do bojnickej nemocnice. "Asi okolo 14.30 h nám rýchla lekárska služba doviezla dvoch pacientov, mužov - 50 a 56 rokov, ktorí boli poranení pri výbuchu," uviedol riaditeľ nemocnice Ladislav Gerlich. Obaja pacienti sú už podľa jeho slov hospitalizovaní. "Obidvoch necháme v nemocnici na intenzívne sledovanie, lebo ide o úraz následkom tlakovej vlny a majú aj nejaké črepiny v tele, ktoré sa snažíme vyoperovať," uviedol Gerlich.

Jedného z nich v súčasnosti lekári operujú, u druhého zatiaľ nie je isté, či bude operácia nutná. "Nepredpokladáme, že by mali byť v ohrození života. Obaja sú v stabilizovanom stave," dodal Gerlich.

Výbuch nastal počas inventarizácie v skladových priestoroch, uviedol pre Markízu hovorca ozbrojených síl Milan Vanga. Pracovníci vraj zisťovali chýbajúcu muníciu za uplynulý rok. Na mieste nešťastia bol náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek aj premiérka a zastupujúca ministerka obrany Iveta Radičová. „Dovoľte mi vyjadriť ľútosť nad touto udalosťou a úprimnú sústrasť všetkým blízkym. Zároveň dúfam, že sa všetci zranení rýchlo uzdravia,“ reagovala premiérka.

Vo vojenskom útvare bol aj primátor Novák Dušan Šimka. Aj podľa jeho informácií mal pri výbuchu zahynúť jeden človek a zranenie utrpeli traja ľudia - pričom dvaja z nich sú hospitalizovaní.

"Je to veľká tragédia. Veľmi ma zarmútilo, že pri tom prišiel o život jeden človek. Verím, že to je už posledná tragédia a že, sa už takéto veci nebudú stávať," skonštatoval Šimka.

Šimka potvrdil, že k výbuchu došlo v susedstve Vojenského opravárenského podniku, nie však v ňom. „Na budove, kde sedí veliteľ útvaru, pred pár minútami vyvesili čiernu zástavu. Mňa osobne to celé veľmi mrzí, vzhľadom na to, že k tragédii došlo po piatich rokoch a piatich dňoch od výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku, pri ktorom zomrelo osem ľudí,“ povedal. "Sme priemyselné mesto. Máme tu Novácke chemické závody, baňu, VOP a to je predpoklad, že takéto veci sa stanú," reagoval na otázku, prečo sú Nováky miestom, kde sa podobné nešťastia stávajú.

Hneď po výbuchu sa podľa jeho slov na neho nakontaktoval úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý ponúkol psychologickú pomoc. "Ja som to hneď tlmočil riaditeľstvu, ale bolo mi povedané, že oni to zabezpečujú po svojej stránke," podotkol. Psychologickú pomoc smerujú podľa Šimku aj k rodine zosnulého. Ten nebol podľa jeho slov občanom Novák.

Od mimoriadne tragického výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku Nováky, pri ktorom zahynulo osem osôb a 20 utrpelo zranenia, uplynulo 2. marca päť rokov.

Boli ste svedkom dnešného výbuchu? Máte o ňom informácie, FOTO alebo VIDEO? Pošlite nám ich na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu