Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovensko čaká sibírska zima, varuje SHMÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko čaká v najbližších dňoch sibírska zima, avizuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Po relatívne teplom a vlhkom období začne počasie ovplyvňovať sibírska tlaková výš, ktorá vzniká ako sezónny tlakový útvar v zime nad miernymi a subarktickými šírkami Ázie a Východoeurópskej nížiny. Pôvod tohto vzduchu môžeme hľadať až v západnej Sibíri.

"Predpokladáme, že najbližších sedem dní bude na Slovensku veľmi studené a suché počasie," uviedol meteorológ SHMÚ Norbert Polčák.

Podľa meteorologičky SHMÚ Dagmar Kriškovej cez víkend možno očakávať slnečné počasie s bezvetrím alebo len slabým vetrom. Ráno a dopoludnia sa môžu ojedinele tvoriť hmly. "Teplota vzduchu v noci klesne na -5 až -11 stupňov Celzia, v dolinách a kotlinách so snehovou pokrývkou na -12 až -18 stupňov Celzia," uviedla Krišková.

Pri rovnakom charaktere počasia očakávajú meteorológovia od utorka ďalšie ochladzovanie. V noci bude teplota vzduchu postupne klesať v nížinách na -11 až -17 stupňov, v dolinách a kotlinách severného a stredného Slovenska dokonca na -18 až -24 stupňov. Ojedinele môže mráz dosiahnuť až -28 stupňov. "Veľmi chladno bude aj cez deň, v nížinách teplota vystúpi len na -4 až -8 stupňov Celzia na ďalšom území len na -8 až -15 stupňov," spresnila Krišková. Vyskytnúť by sa mali aj arktické dni, keď maximálna teplota vzduchu nevystúpi nad -10 stupňov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu