Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Európsky súd schválil dohodu medzi SR a Hedvigou Malinovou Žákovou

Hedviga Malinová Žáková
Hedviga Malinová Žáková

BRATISLAVA - Vláda Slovenskej republiky prostredníctvom tlače vysloví poľutovanie nad prípadom Hedvigy Malinovej Žákovej. Vyplýva to z dohody medzi Slovenskou republikou a Malinovou Žákovou, ktorú schválil Európsky súd pre ľudské práva. Rozhodnutie je zverejnené na jeho internetovej stránke.

Upozornil naň spravodajský portál aktualne.sk.  "Vláda Slovenskej republiky pripúšťa, že v prípade sťažovateľky sú určité okolnosti, ktoré vyvolávajú pochybnosti ohľadom rešpektovania sťažovateľkiných práv zaručených v Dohovore na ochranu ľudských práv a základných slobôd," píše sa v dohode medzi Malinovou Žákovou a Slovenskou republikou. Bývalá študentka nitrianskej univerzity sa zároveň zaväzuje, že sa vzdáva všetkých prípadných nárokov voči štátu.

V rozhodnutí európskeho súdu sa píše, že berie na vedomie zmier dosiahnutý medzi stranami a je presvedčený, že dohoda je založená na rešpektovaní ľudských práv podľa Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Kauza vznikla po tom, čo 25. augusta 2006 dvaja holohlaví mladíci údajne prepadli v Nitre vtedy 23-ročnú Hedvigu Malinovú, surovo ju dokopali, okradli a na tričko napísali protimaďarské heslá. Študentka neskôr udala, že sa tak stalo, keď išla na skúšku na Fakultu stredoeurópskych štúdií Univerzity Konštantína Filozofa a do mobilu hovorila po maďarsky. Polícia vyšetrovanie útoku ukončila 11. septembra 2006 so záverom, že skutok sa nestal. Od 14. mája 2007 ju polícia stíha pre krivú výpoveď a krivú prísahu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu