Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Politickí väzni sú znepokojení prepúšťaním v ÚPN

Predseda KPVS Anton Srholec
Predseda KPVS Anton Srholec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Konfederácia politických väzňov Slovenska (KPVS) s veľkým znepokojením sleduje situáciu v Ústave pamäti národa (ÚPN), kde predseda jeho správnej rady Ivan Petranský dáva výpovede deviatim pracovníkom ústavu.

Ako sa uvádza v stanovisku KPVS, pod ktorým je podpísaný jeho predseda Anton Srholec, keďže ide o pracovníkov, ktorí pracujú priamo na sekretariáte ústavu, pracovníkov, ktorí dlhodobejšie kritizujú dianie na ústave a Ivana Petranského, ako aj členov výboru Nezávislých kresťanských odbor Slovenska (NKOS) v ÚPN – Stanislava Labjaka a Mariana Gulu, vyvoláva to presvedčenie, že ide o čistky v Ústave pamäti národa. „Zdá sa nám nespravodlivé, že vedenie ÚPN nemôže či nechce z dotácie štátu nájsť peniaze na mzdy týchto prepúšťaných pracovníkov,“ uvádza sa v stanovisku.

KPVS s poľutovaním konštatuje, že k riešeniu tohto stavu i ďalších problémov neprišlo v ÚPN na základe legislatívnych zmien tak, ako avizovala vládna koalícia, ako boli pripravené v pracovnej skupine premiérky Ivety Radičovej, v ktorej pracovali aj prepúšťaní pracovníci Gula a Patrik Dubovský, a čo vláda schválila bez šance schválenia v Národnej rade SR. "KPVS ako najväčšia stavovská organizácia ľudí, ktorí trpeli za totality a proti nej bojovali, očakáva od Správnej rady ÚPN, politikov a vzdelancov, ktorí si cenia založenie ÚPN na princípoch sformulovaných Jánom Langošom, aby sa rázne zasadili za zastavenie čistiek v Ústave pamäti národa".

Vedenie ústavu doručilo výpovede prvým siedmim pracovníkom. Ústav by mal prepustiť deväť ľudí. Dvaja z prepustených pracovníkov pôsobili v pracovnej skupine predsedníčky vlády na prípravu nového zákona o činnosti ÚPN. Ide o Patrika Dubovského a Mariána Gulu. „Kritériom bolo minimalizovať dopad na činnosť ÚPN. Každá iná alternatíva by znamenala prepustenie viacerých ľudí,“ povedal dnes pre agentúru SITA hovorca ÚPN Ján Pálffy. Podľa neho prepúšťanie nesúvisí s účasťou v komisii, pretože bolo prepustených aj ďalších sedem ľudí.

Dôvodom prepúšťania je podľa Pálffyho to, že vláda, aj keď má v programovom vyhlásení podporu pamäťových inštitúcií, znižovala rozpočet ústavu. „Nemáme vlastnú budovu, vydávame knihy, robíme filmy, na čo získavame peniaze z grantov. Peniaze z rozpočtu sú použité na prenájom, energie a mzdy,“ uviedol Pálffy s tým, že pracovníci, ktorí majú trojmesačnú výpovednú lehotu, boli informovaní, že ak ústav peniaze za toto obdobie získa, výpovede prehodnotia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu