Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pravoslávne Vianoce sú zvyčajne zasnežené, predpokladaný koniec sveta nehrozí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE – Vianočné sviatky až teraz oslavujú pravoslávni veriaci na Slovensku. Kristovo narodenie – Roždestvo Christovoj pripadá podľa Juliánskeho kalendára na 6. januára a práve v tento deň si najmä na východnom Slovensku sadne k štedrovečernému stolu vyše 220 tisíc veriacich. Vo svete oslavuje vyše 500 miliónov ľudí. A ako tvrdia, ich sa koniec roka predpovedaný na 21. december tohto roku netýka, keďže ich kalendár je posunutý o 8 dní !

Štedrej večeri predchádza 40 dňový pôst. Na Kristovo narodenie nesmie na stoloch chýbať cesnak, med, šošovica, fazuľa, jucha - šťava z kyslej kapusty, hubová mačanka, bobaľky s makom a pirohy. Pravoslávni veriaci dodržiavajú pôst dôslednejšie. Do polovice 710. rokov nesmela byť na vianočnom stole ani ryba, pretože aj v nej ako v živom tvorovi kolovala krv. Dnes je už ryba súčasťou štedrovečernej večere.

Pravoslávni kresťania dodržiavajú aj zvyky a tradície. Jedným z nich je rituál očisty. Celá rodina sa umyje pri potoku. Rovnako ako kresťania, aj pravoslávni veriaci nosia pre dobytok do maštale jedlá. Výhodou pravoslávnych Vianoc je, že zvyčajne už je všade sneh. Nový rok oslávia až 14. januára. V tento deň sa i v Košiciach bude konať Rusnácky novoročný ples.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu