Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovensku hrozí pustošivá víchrica: Na Západe už zabíjala!

Staršia pani sa len s námahou drží pouličnej lampy počas vyčíňania silného vetra v britskom South Shield.
Staršia pani sa len s námahou drží pouličnej lampy počas vyčíňania silného vetra v britskom South Shield. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Pozor na silný vietor, rúti sa na nás od západu. V Británii si prudká víchrica, ktorá dosahovala rýchlosť 160 km/h, vyžiadala životy dvoch ľudí, celoplošne narušila dopravu a najmenej päť osôb utrpelo zranenia. V Nemecku sa sformoval orkán Ulli, ktorý má byť len akousi predohrou pred zajtrajším príchodom silnejšieho orkánu Andrea.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal o 14:00 najvyššiu výstrahu 3. stupňa pred silným vetrom. Varovanie platí najmä pre sever Slovenska, pre Oravu, Liptov, Horehronie a Spiš. Rýchlosť vetra môže miestami dosiahnuť 24 až 29 m/s, ústav varuje pred vysokou pravdepodobnosťou škôd. „Na hrebeni hôr to pri takýchto podmienkach môže byť životu nebezpečné,“ píše ústav na svojom facebookovom profile.

Meteorológovia nepredpokladajú zlepšenie ani v nasledujúcich dňoch. Na štvrtok 5. januára je vyhlásená takisto výstraha 3. stupňa. K mimoriadne silnému vetru s rýchlosťou 28 až 36 m/s by sa v spomenutých oblastiach mohlo pridať aj sneženie, snehové jazyky a záveje, čo v kombinácii so silným vetrom skomplikuje situáciu aj na cestách.

SHMÚ vydal na štvrtok výstrahu aj pre západné a východné Slovensko. Tu sa očakáva vietor s rýchlosťou 17 až 22 m/s, čo spadá pod 1. stupeň výstrahy.

Najnižšia nočná teplota sa bude pohybovať od 2 do -3 °C, podobné teploty sa udržia aj cez deň, keď bude prevažne zamračené so slabým alebo miernym snežením, na juhozápadnom Slovensku do 5 °C, v polohách do 300 m dážď so snehom alebo dážď. V Trenčianskom a Žilinskom kraji treba očakávať intenzívne sneženie. Popoludní bude hranica sneženia v južnej polovici západného a stredného Slovenska stúpať na cca 500 m.

Víchrica v Británii rušila desiatky letov, dvaja mŕtvi

Nárazy vetra v Británii dosiahli rýchlosť vyše 160 kilometrov za hodinu. Extrémne počasie poznačilo prevádzku letísk v Glasgowe a Edinburghu, kde museli zrušiť desiatky letov. Uzavreté boli aj viaceré železnice, cesty a námorné prístavy. Prístav Dover museli uzavrieť na niekoľko hodín. V Severnom Írsku zostalo asi 10 000 domácností bez elektrickej energie. Na juhovýchode Anglicka v meste Tunbridge zahynul 50-ročný muž potom, čo jeho automobil zasiahol padajúci strom. Ďalší muž prišiel o život, keď jeho loď zasiahla v rozbúrenom Lamanšskom prielive vlna.

V Nemecku sa pripravujú na orkán Andrea, ktorý sa má sformovať už vo štvrtok. Škody by mohli dosahovať rozmery, aké napáchal najmä v západnej a sčasti v strednej Európe pred piatimi rokmi ničivý orkán Kyrill.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu