Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Br a Tuxo sú nevinní: Súd definitívne uzavrel hackerskú kauzu NBÚ!

Lenárt a Červený: Kriminálnici, či obete? Zobraziť galériu (2)
Lenárt a Červený: Kriminálnici, či obete?

BRATISLAVA - Nekonečná kauza okolo hacknutia počítačovej siete Národného bezpečnostného úradu, z ktorého podozrievali dvoch mladých študentov Patrika Lenárta a Jakuba Červeného, sa konečne skončila. Mladíci sú nevinní.

Oboch dnes definitívne oslobodil bratislavský krajský súd. Zamietol tak odvolanie špeciálneho prokurátora voči oslobodzujúcemu rozsudku okresného súdu. Podľa verdiktu nemožno jednoznačne určiť, že prienik do systému NBÚ spáchali obžalovaní. 

Podľa pôvodnej žaloby mala dvojica v priebehu apríla 2006 zneužiť bezpečnostné diery a preniknúť na verejnú zónu serverov NBÚ a spôsobiť tak "ujmu spočívajúcu v prelomení tajomstva počítačových dát NBÚ a ujmu spočívajúcu v poškodení mena a postavenia tohto úradu". Obaja údajní hackeri od začiatku vyhlasovali, že sú nevinní.

Na útok údajne použili strednú školu v Michalovciach. Úrad chránilo jednoduché heslo "nbusr123". Toto chabé heslo neskôr zľudovelo a v komunite "IT-čkárov" ho možno nájsť aj na tričkách. Útok na NBÚ mal smerovať z desiatich IP adries. 

Pokusy na prekonanie serveru boli aj z iných nickov a z iných adries, ako mali údajne používať obžalovaní, na internete známi ako "Br" a "Tuxo". "V istom zmysle tým, že táto kauza vyšla na svetlo, ukázala že išlo o benevolentnosť takej inštitúcie ako je NBÚ, keď používala tak jednoduché heslo do svojho systému," povedala v odôvodnení rozsudku predsedníčka senátu. Išlo podľa nej o náročné dokazovanie. Dnešný verdikt je právoplatný a nie je možné sa voči nemu odvolať. 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu