Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Študenti dostanú svojho ochrancu práv

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Študent, ktorý sa dostal do nepráva na skúške alebo potrebuje poradiť v administratívnych záležitostiach, sa zrejme už od nového roka bude môcť obrátiť na študentského ombudsmana. Zriadenie tohto úradu iniciovala Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) a jej nápad podporilo ministerstvo školstva aj Slovenská rektorská konferencia (SRK).

Podľa predsedu študentskej rady Juraja Tilescha dostáva v súčasnosti množstvo podnetov od študentov ministerstvo školstva aj verejný ochranca práv Pavel Kandráč. "My sme chceli zhrnúť tieto podnety pod jedného človeka, ktorý by sa v tom vyznal a mal by naozaj poradiť a pomôcť študentovi," povedal Tilesch s tým, že sa inšpirovali u poľských kolegov.

Tam tento mechanizmus funguje už desať rokov. Pomoc študentom by mali poskytovať akademické senáty zriadené na univerzitách, no v prostredí vysokej školy sa podľa predsedu ŠRVŠ ťažko vyriešia prípady, keď sa napríklad študent dostal do nemilosti u profesora.

Školský obmudsman by mal okrem "obrany" študentov poskytovať právnu pomoc v oblasti vysokoškolskej legislatívy a tiež navrhovať jej zlepšenie. Jeho náplňou bude aj vydávanie manuálov na riešenie problémov, s ktorými sa vysokoškoláci stretávajú.

Nadchádzajúci týždeň študentská rada na svojom webe a tiež na profesiových interetových stránkach zverejní výzvu na obsadenie tejto pozície. Záujemca musí mať právnické vzdelanie, mal by to byť človek, ktorý pôsobil v akademickom senáte či študentskej rade, no na druhej strane by mal byť nezávislý. Ombudsman vzíde z výberového konania, ktoré vyhodnotí porota zložená z piatich členov ŠRVŠ, zástupcu ministerstva školstva a SRK. Tilesch uviedol, že už teraz majú na obsadenie funkcie zopár kandidátov, o koho ide, prezradiť nechcel.

Na realizáciu projektu dostali študenti od ministerstva školstva asi 3000 eur. "Prostriedky budú slúžiť na otvorenie kancelárie a v budúcom roku väčšina čiastky pôjde na mzdy toho človeka," spresnil Tilesch. "Túto iniciatívu vítame a podporujeme," reagovala hovorkyňa ministerstva Miriam Žiaková. Svojho ochrancu práv študenti nájdu v priestoroch Ústavu informácii a prognóz školstva v Bratislave.

Projekt bude fungovať spočiatku pilotne. V prvých mesiacoch nového roka sa však študenti s pomocou rezortu a verejného ochrancu práv chystajú pripraviť legislatívne znenie, ktoré funkciu študentského obmudsmana začlení do zákona.   

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu