Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Vláda zvýši platy školníkom a upratovačkám

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda plánuje zosúladiť tabuľkové platy nepedagogických zamestnancov v školstve so Zákonníkom práce. Ako informovala hovorkyňa rezortu školstva Miriam Žiaková, zmena by mala umožniť spravodlivé každoročné zvyšovanie ohodnotenia pracovníkov.

Tabuľkové platy nepedagogických zamestnancov sú v súčasnosti pod hranicou minimálnej mzdy. Zatiaľ čo učitelia zarábajú v priemere 740 eur mesačne, priemerná mzda školníkov, upratovačiek alebo kuchárok je 461 eur. Kedy a o koľko si nepedagogickí zamestnanci prilepšia, však nie je jasné. "Keďže sa takéto riešenie bude týkať nielen pracovníkov v školstve, ale aj širšieho okruhu zamestnancov vo verejnej správe, predsedníčka vlády Iveta Radičová požiadala zástupcov Odborového zväzu o trpezlivosť pri príprave komplexného návrhu, ktorý musí byť vypracovaný v spolupráci so zástupcami samospráv," uviedla Žiaková.

Vláda je podľa nej ochotná riešiť platy v školstve. Rezort argumentuje zvýšením platov učiteľov v regionálnom školstve, ktorí si od januára 2012 polepšia v priemere o 5,7 percenta. Zmena bude stáť štát 41 miliónov eur. V rámci novely zákona o pedagogických zamestnancoch presadil minister Eugen Jurzyca viacero opatrení. Novela zaviedla príplatok začínajúcemu učiteľovi vo výške šiestich percent z platovej tarify platovej triedy a pracovnej triedy, do ktorej je zamestnanec zaradený. Taktiež zaviedla príplatok za prácu so žiakmi so zdravotným znevýhodnením alebo so žiakmi zo sociálne znevýhodneného prostredia. Zvýšila i platové tarify platových a pracovných tried o 1,9 až deväť percent, a to tak, aby rozdiel medzi 10. a 11. platovou triedou a 11. a 12. platovou triedou predstavoval 12 percent. Reálne budú mať učitelia od budúceho roka na výplatnej páske viac o deväť až 60 eur mesačne.

Vláda však nepristúpila na všetky požiadavky školských odborárov, ktorí sú stále v štrajkovej pohotovosti. Či vstúpia do ostrého štrajku a zatvoria školy, rozhoduje dnes mimoriadna rada Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku. Odborári už mesiace požadujú, aby štát investoval do školstva šesť percent HDP. Dožadujú sa tiež zvýšiť mzdové ohodnotenie zamestnancov školstva, aby bol zabezpečený rast ich reálnych platov. Systém odmeňovania zamestnancov v školstve by sa podľa nich mal zmeniť tak, aby platy pedagogických zamestnancov boli na úrovni 1,2- až 1,6-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve a platy nepedagogických zamestnancov boli porovnateľné s podobnými kategóriami v iných rezortoch. "V situácii niekoľko mesiacov pred predčasnými voľbami by sľuby o raste platov učiteľov na tri až štyri roky boli populistické a nezodpovedné, ale navýšenie mzdových prostriedkov v roku 2012 je jasným signálom, že financovanie školstva a mzdové ohodnotenie učiteľov sú jasnou prioritou bez ohľadu na termín predčasných volieb," konštatovala Žiaková. Dodala, že v situácii klesajúceho ekonomického rastu by štát mohol dať viac peňazí do školstva len za cenu zvyšovania daní alebo ďalšieho zadlžovania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu