Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

E-aukcie na Slovensku doteraz ušetrili 30 miliónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Štúdie expertov z Transparency International Slovensko (TIS) naznačili, že elektronické aukcie dokážu zvýšiť počet konkurenčných ponúk a usporiť obstarávateľom v priemere od šesť do 15 percent predpokladanej ceny. Ak by sa e-aukcie používali pravidelne pri tretine objemu verejného obstarávania na Slovensku, ročné úspory by mohli dosiahnuť 250 miliónov eur. Výsledky výskumov uvádza TIS na svojej internetovej stránke.

Odborníci z tejto organizácie skúmali výsledky viac ako 1000 e-aukcií uskutočnených na Slovensku od roku 2008. Gabriel Šípoš, Peter Klátik a Matej Tunega študovali zákazky zverejňované vo Vestníku verejného obstarávania, teda tendre s objemom nad 10.000 eur. "Z ich štúdie vyplýva, že e-aukcie zaznamenali veľký rozmach po minulých voľbách – až 90 percent z doterajších väčších aukcií uskutočnili verejné inštitúcie za vlády Ivety Radičovej. Kým v rokoch 2008-2009 nedosahovali objemy zákaziek obstarávaných formou aukcií ani percento celkového objemu, v treťom štvrťroku 2011 to bolo už 17 percent," píše na svojej stránke TIS.

E-aukcie sa najviac využívali pri nákupe služby likvidácie odpadu, zdravotnícke vybavenie, stavebné práce a kancelárske stroje. Priemerná úspora dosiahla pri takýchto väčších zákazkách šesť percent z ceny predpokladanej zadávateľom.

Emília Sičáková-Beblavá so Slávkou Šatníkovou skúmali formou dotazníkov e-aukcie najmä v samosprávach a menších objemoch (do 30.000 eur), ktoré sa v oficiálnom vestníku nevykazovali. V e-aukciách najčastejšie súťažia traja uchádzači, kým pri klasickom postupe sú to v priemere dvaja. Priemerné úspory sa v ich vzorke pohybujú od desať do 15 percent. "Porovnanie výsledných cien pri 12 komoditách pri klasickom obálkovom postupe a pri e-aukciách potvrdilo lepšiu efektívnosť e-aukcií, a to pri 10 z 12 položiek," zhŕňa TIS výsledky výskumov. Závery druhej štúdie hovoria aj o tom, že relatívne nízke ceny e-aukcií nemusia byť neskôr kompenzované dodatkami, ako tvrdia skeptici. "Priemerný výskyt dodatkov je porovnateľný s ich početnosťou pri obstarávaniach bez použitia aukčnej formy obstarávania," dodáva TIS vo svojej správe.

Aj keď výsledky sú podľa mimovládnej organizácie predbežné, už teraz naznačujú, že zavedenie povinného obstarávania cez e-aukcie bolo pre verejné financie výhodným opatrením. Hrubý odhad doterajších úspor predstavuje 30 miliónov eur. TIS podporuje používanie elektronických aukcií od roku 2006.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu