Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Minister práce Jozef Mihál bol online: Všetko o novinkách v Zákonníku práce

Minister práce Jozef Mihál Zobraziť galériu (3)
Minister práce Jozef Mihál

BRATISLAVA – Nový Zákonník práce je v platnosti už 20 dní. Viaceré zmeny sa dotýkajú skúšobnej či výpovednej lehoty, práce nadčas, predĺženia dovolenky na 5 týždňov. Zamestnanec si po novom môže nastaviť pružný pracovný čas, tehotné ženy majú byť zase viac chránené a odbory to budú mať ťažšie.

Čo do praxe priniesli samotné zmeny a čo nás ešte len čaká? Na vaše otázky odpovie minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál, dnes od 14:00 bude online!

Jozef Mihál
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk, Daniela Dobáková)

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

20.09.2011 15:24 - otázka od nada
Dobry den, pan minister. Moja otazka sa sice netyka ZP, ale som zufala. Mam 5mesacne dieta, ale nenastupila som na matersku dovolenku, nakolko mam moznost pracovat z domu. Teda poberam mzdu za pracu. Mam za to, ze mam narok na vyplacanie rodicovskeho prispevku v dlzke trvania 36 mesiacov. UPSVAR mi zamieta narok na RP, nakolko mi tvrdia, ze je mojou povinnostou zo zakona ziadat o materske a az ked mi v SP zamietnu narok na materske, vyplatia mi RP. Ja sice podmienky naroku splnam, ale rozhodla som sa radsej platit dane a odvody a cerpat RP, co je pre stat urcite tiez vyhodnejsie. Mylim sa, ze mam narok na vyplacanie RP? Ak poziadam v SP o materske, tak mi ho priznaju. Ale ja nemienim nastupit na MD. Takze co mam robit, aby som dostala RP? Na upsvare mi tvrdia, ze bez zamietaveho stanoviska na materske od SP mi RP nikdy nepriznaju. Som v slepej ulicke...vopred vdaka
Napiste mi na jozef.mihal@employment.gov.sk, vyriesime to ,-) Dakujem za zaujimave otazky, na zostavajuce nestiham odpovedat. Ak mate zaujem, k Zakonniku prace zacinaju od stvrtka moje prednasky (zdarma), budu sa konat v kazdom krajskom meste, viac info na webe MPSVaR.
20.09.2011 15:19 - otázka od Tibor
Dobrý deň p. Mihál. Práve vy ste autorom, duchovným otcom a riešiteľom ročného zúčtovania, ktoré sa od roku 2005 povinne podáva v zdravotnom poistení. Princíp podávania ročných zúčtovaní sa veľmi rýchlo ukázal byť nesprávny, jeho zrušenie je však údajne už nezrealizovateľné. Ako s odstupom času vnímate tento svoj "výtvor", dokáže si otvorene priznať chybu?
Rocne zuctovanie na zdravotne poistenie je preto tak komplikovane, lebo doterajsi zakon o zdravotnom poisteni bol sam o sebe komplikovany. Mnozstvo vynimiek, roznych statutov poistencov, rozne sadzby, komplikacie v pripade viacerych zamestnavatelov pocas roka atd. Prave preto som rad, ze prichadza k naprave - zavedenim jednotneho vyberu dani a odvodov, zjednotenim vymeriavacich zakladov a sadzieb, rusenim vynimiek a najma zavedenim superhrubej mzdy - rocne zuctovanie bude omnoho jednoduchsie a naviac ho v drvivej vacsine pripadov nebude robit ani obcan, ani zamestnavatel, ale priamo novy financny urad.
20.09.2011 15:16 - otázka od eva
zdravím vás... obnovenie štátnej podpory pre tretí dôchodkový pilier je podľa mňa správna myšlienka... myslíte si, že sa ju podarí presadiť?
V navrhu zakona o superhrubej mzde je aj navrh, aby bolo sporenie v III. pilieri oproti sucasnosti zvyhodnene - a to tym, ze prispevok zamestnavatela sa nebude zapocitavat do vymeriavacieho zakladu na zdravotne poistenie. Treti pilier tak bude o nieco atraktivnejsi a pre zamestnavatelov zaujimavejsi ako nastroj podpory svojich zamestnancov.
20.09.2011 15:13 - otázka od Peter Kučera
Vazeny pan minister, v nedavnej dobe doslo k medializacii korupcneho prostredia na kontaktnych organoch Europskeho socialneho fondu. V tejto suvislosti nas zaujima, ake opatrenia ministerstvo prijalo, aby nielen doslo k zmene a minimalizacii korupcie,ale hlavne k tomu, aby se stal stabilizoval, pretoze nielen ze kazi meno ministerstva, ale aj system tretieho sektoru rovnako ako velmi, velmi, chyba transparentnost, napriklad aj v krateni uz schvalenych projektov a uhrady projektovych vydavkov zo strany Fondu socialneho rozvoja a Socialnej implement. agentury. Ake je k tymto problemom, ktore velmi ovplyvnuju pracu tretieho sektoru Vas nazor a co je mozne ocakavat v zmene pristupu voci mimovladnym organizaciam. Dakujeme za odpoved.
Prosim precitajte si informaciu, ktora je aktualne na webovej stranke ministerstva, zial z technickych dovodov tu neviem uviest link,. Ale najdete to na nasom webe "hned hore".
20.09.2011 15:12 - otázka od Katarina
Dobry den, chcela by som sa opýtať, či mi neviete povedať, či od 1.1. 2012 pôjde hore výška materského príspevku na 65 %. Ďakujem veľmi pekne a fandím Vám. Máte veľa neprajníkov, ale berte to tak, že to má každá vláda. Veľa šťastia .
Dakujem. Ako uz pisem inde, presadzujeme zvysenie materskej na 65% predosleho hrubeho prijmu a predlzenie materskej na 40 tyzdnov.
20.09.2011 15:11 - otázka od Martin
Dobry den, ako je to s podporou v nezamestnanosti, kolko percent z priemerneho platu sa dostava po dobu prvych 6 mesiacov na podpore? Dakujem
50%. V parlamente je ale navrh, aby sa to od 1.1.2012 zmenilo: Prve dva mesiace 65%, dalsie dva mesiace 45% a posledne dva mesiace 35%.
20.09.2011 15:10 - otázka od Lenka
Dobry den, viem, ze sa pripravuju zmeny ohladom DNP. Platim si ho od minuleho roka a 15.12.2011 nastupujem na matersku dovolenku. Ked prejdu zmeny, bude mi od 1.1. 2012 vyplacana materska aj z DNP, alebo ked sa to zrusi, tak sa to bude tykat aj mna a nedostanem matersku z DNP?
Kedze nastupite na MD este v roku 2011, odpoved je jednoznacna: narok na matersku z DNP budete mat.
20.09.2011 15:09 - otázka od Miloš Hrdina
prečo Ministerstvo viac nekomunikovalo z verejnostou o novom zakonniku,preco nereagovalo pohotovejsie na mnohe dezinformacie,ktore tu stale vytahuje Smer a jeho KOZ? Potom sa nečudujte,ze dovera ludi,hlavne nižších funkcíí v tuto vladu klesa! Pretoze ludia nie su informovaní.Všade vidno len zaporne reakcie Smeru,Koz,ale aj media su voci zakonniku kritické.Alebo je maozaj taky zlý pre obyčajných ludí?
Sam sa pytam medii, preco davaju taky priestor osobam, ktori siria negativne nalady, polopravdy a zavadzaju ludi. Zakonnik prace vytvara predpoklady preto, aby sa vytvorili nove pracovne miesta.
20.09.2011 15:07 - otázka od iveta
Dobry den, chcela by som sa informovat o zmene vysky materskeho prispevku. Vidite realne zmenu vysky od roku 2012? DAKUJEM
Tento navrh je v parlamente. Od roku 2012 by podla toho mala materska trvat 40 tyzdnov a vyska davky by mala byt 65% predoslej hrubej mzdy. Este v roku 2010 trvala materska len 28 tyzdnov a davka bola 55% mzdy.
20.09.2011 15:05 - otázka od erik
Dobry den, viete mi prosim povedat co robite inaksie ako predosla vlada ak je na SK menej prace, mladi odchadzaju radsej do zahranicia, lebo si nevedie zarobit ani na 1-izbovy byt? ako sa da bez prace zabezpecit rodina? a tiez preco sa nepodniknu uz konecne nejake kroky ohladne vysokej nezamestnanosti romov? preco im dava vlada zadarmo peniaze za nic nerobenie a priemerny clovek ani socialne davky nedostane? kde je chyba? Za Vasu odpoved vopred dakuem! S pozdravom, Erik
Ci je na Slovensku menej prace, s tym sa da polemizovat, napriklad vsetky tri automobilky rozsiruju vyrobu a postupne naberaju tisice novych zamestnancov, pocet miest rastie v IT firmach a podobne. Problemom Slovenska vsak su velke regionalne rozdiely, zla priprava ludi na povolanie v nasom skolstve, nedostatocna kvalifikacia najma u starsich ludi a zial aj to co sam pisete, velke mnozstvo ludi, ktori si aj vdaka "starostlivosti" statu odvykli pracovat. Aj preto pripravujeme novy zakon o davkach v hmotnej nudzi, ktory bude tuto skupinu obcanov verim viac motivovat k pracovnym aktivitam. A tomu by mal pomoct aj tzv. medzitrh prace, pomahaju aj moznosti prace na protipovodnovych opatreniach atd.
20.09.2011 15:00 - otázka od Richard
Ja viem, že to nie je k zákonníku práce, ale napriek tomu, mám otázku: všade okolo vidím priam brutálne zneužívanie dobrovoľného nemocenského poistenia. Tu na východe sa už sotva pracuje, všade sa len špekuluje a takou dierou sa tomu len pomáha. Bude v tomto nejaká zmena?
Uz som pisal vyssie, od 1.1.2012 nebude stacit z vymeriavacieho zakladu zaplatit poistne len 4,4%, ale pri dobrovolnom poistení si obcan musi "kupit" cely balik socialneho poistenia so sadzbou 19%. Takze spekulovat sa bude tazsie.
20.09.2011 14:58 - otázka od Demčišáková
Som darca krvi, v deň odberu mám nárok na platené voľno,tzv.paragraf, ale počíta sa mi len odpracovaných 6 hodín, a 2 hodiny si musím nadpracovať.Je to v súlade so zákonníkom práce alebo mám nárok na 8 hodín voľna?
Pri darovani krvi mate narok na platene volno na nevyhnutne potrebny cas vratane cesty na odber a pozor, vratane casu na zotavenie po odbere. Tento cas urcuje lekar a moze ho predlzit.
20.09.2011 14:55 - otázka od Martin Bulák
Pán Mihál, zdá sa vám pro-trhové (hlavne v tejto dobe), ak uvalíte na podnikateľov obrovské náklady v zmysle preplatenia 1 týždňa dovolenky naviac pre zamestnancov?
Preplatenie jedneho tyzdna naviac sa tyka zamestnancov, ktori dosiahli 33 rokov ale "po starom" by nevedeli preukazat splnenie podmienky 15 rokov zamestnania, studia, vojenciny atd. Takze nejde az o tak velku skupinu zamestnancov a myslim, ze zbytocne dramatizujete. Samotni zamestnavatelia ocenuju, ze zjednodusenie podmienky pre ziskanie naroku na 5 tyzdnov dovolenky je vacsim prinosom pri znizovani byrokracie, ako tieto vyssie naklady na niekolkych zamestnancov.
20.09.2011 14:52 - otázka od Bibiana
Pán minister veľmi by ma zaujímalo či sa v zákonníku práce myslelo aj na domáckych zamestnancov mám priamo na mysli profesionálnych rodičov.Ďakujem
Mali sme tento umysel, pretoze postavenie profi-rodicov je velmi specificke. Zakonnik prace by vsak mal byt univerzalnym zakonom, preto pre profi-rodicov pripravime osobitny zakon.
20.09.2011 14:51 - otázka od Alino
Dobry den, chcel by som sa spytat ohladne superhrubej mzdy. Nezavadza sa to len koly, aby sme oproti inym statom, mali zrazu "lepsi" plat?? Bude si zaujimave pytat plat na pohovore v superhrubej. Inaj je pravda ze v odvodoch pojde viac na dane a menej na dochodok?? Dakujem za odpoved
Lepsi plat po zavedeni superhrubej mzdy mat budete len symbolicky, mozno o 5, mozno o 10 eur. Superhrubu mzdu zavadzame preto, aby sme mali jednoduchsi a prehladnejsi danovo-odvodovy system, aby sme mali silnejsie nastroje na potlacanie unikov pri vyhybani sa plateniu dani a odvodov. A zaroven aby napriklad "zamestnanci na zivnost" jasne videli, kolko im vyplaca zamestnavatel pri takejto forme prace. Este jedna poznamka. Zavedenie superhrubej mzdy nebude mat dosledky v podobe nizsich dochodkov ci inych davok, kto toto tvrdi, umyselne klame ludi. O co sa menej vyberie na odvodoch, o to viac sa vyberie na daniach a stat prevedie do Socialnej poistovne viac prostriedkov, to je vsetko.
20.09.2011 14:46 - otázka od peter
prajem pekný deň Zaujíma ma zákonník práce a nárok na dovolenku. Mám 31 rokov a mám tri deti. S manželkou máme vyštudované VŠ a obidvaja pracujeme. Nemohol by sa nárok na dovolenku odvíjať aj od počtu detí a nie len od dosiahnutia veku 33 rokov. Deti vyžadujú neustálu starostlivosť, bývajú často choré a majú veľa dní prázdnin. Tento čas nevieme nijako pokryť dovolenkovým časom (aj keď sa striedame). Deti vyžadujú najväčšiu pozornosť do veku cca 12 rokov (najväčší nárok na dovolenku rodiča). Nie sme zamestnaný v štátnej správe, kde majú štátny zamestnanci viac dovolenkových dní (a nikto vyčítavo na nich nepozerá keď idú na OČR), ale sme zamestnaný u súkromníkov. ďakujem za odpoveď PS: Toto opatrenie by pomohlo zamestnaným, ktorý sú najväčším prínosom pre štát. Platia aktívne dane a starajú sa o budúcich daňovníkov.
Prosim uvedomte si, ze dovolenku zamestnanca financuje zamestnavatel. Ak by dlzka dovolenky zavisela od poctu deti v rodine, zamestnavatelia by jednoducho pri zamestnavani ignorovali zamestnancov s vacsim poctom deti.
20.09.2011 14:44 - otázka od Viera Mrázová, Jazmín n.o. Handlová
Dobrý deň pán minister, obraciam sa na Vás s otázkou ohľadom financovania sociálnych služieb v útulkoch, zariadeniach núdzového bývania a domovoch na polceste. Tieto služby, zvlášť ak boli zriadené obcami minulou novelou zákona vypadli zo systému financovania. VÚC v Trenčianskom samosprávnom kraji nám vzhľadom na to, že nemajú povinnosť financovať nás, nám oznámili, že ani pre rok 2012 nepočítajú s nami. Samospráva nemá dostatok finančných prostriedkov na pokrytie plnej prevádzky a tak hrozí, že sociálne služby tým najnúdznejším - bezdomovcom, matkám s deťmi bez prístrešia, zaniknú. V novom systéme financovania - dvojzložkovom by mali prispievať klienti a zvyšnú sumu navrhujeme financovať zo štátu - tak ako pri dlhodobých službách je to príspevok na odkázanosť. Prosím Vás v mene všetkých, ktorí poskytujú služby krízovej intervencie tým najnúdznejším, o pomoc. Ďakujem Vám
Viete, ze viem o tomto probleme a dokonca sme sa nedavno na chvilocku osobne v Handlovej rozpravali. Pripravujeme zmenu financovania socialnych sluzieb, financovanie bude trojzlozkove: obcan - samosprava - stat. Je to tazky problem, prebiehaju rokovania, aj v suvislosti s moznostami rozpoctu na buduci rok.
20.09.2011 14:42 - otázka od Richard z Martina
Dobrý deň p. minister. Moja otázka smeruje skôr k superhrubej mzde a odvodom, ale pevne verím že mi na ňu dáte odpoveď :-) Otázka znie : v prípade zavedenia superhrubej mzdy ostane zachovaná možnosť dobrovoľného pripoistenia sa ? (napr. 2% na poistenie v nezamestnanosti... a pod.), keďže na sociálne poistenie bude iba 1 vymeriavaci základ.Bude to technicky a legislatívne možné? Ak nie, čo už s doposiaľ realizovanými platbami. Ďakujem za odpoveď.
Dobrovolne poistenie bude mozne aj nadalej avsak s urcitymi obmedzeniami, aby sa nedalo zneuzivat. Napriklad obcan, ktory vobec nie je povinne poisteny, sa bude moct dobrovolne poistit avsak na "cele" socialne poistenie, teda z nim urceneho vymeriavacieho zakladu zaplati poistne so sadzbou 19%.
20.09.2011 14:39 - otázka od klara
Dobry den, chcem sa opytat, som v 15 tyzdni tehotenstva, poberam rodicovsky prispevok na prve dieta ktore ma 20 mesiacov, platim si dnp od decembra 2010, datum porodu mam na polovicu marca 2012, budem mat narok na matersku? Dakujem.
Ano, budete mat narok na matersku, kedze si dobrovolne nem. poistenie platite viac ako 270 dni pred porodom.
20.09.2011 14:38 - otázka od marian
Ak som zamestnávateľom a mám presne 100 zamestnancov z ktorých počas 30 dní prepustím výpoveďou z organizačných dôvodov celkom 21 zamestnancov, ide u mňa o hromadné prepúšťanie ? Ďakujem ! Marian
Ano, pojde o hromadne prepustanie
20.09.2011 14:37 - otázka od Jozef
Dobrý deň pán minister, chcel by som sa spýtať, ako bola doriešená otázka superhrubej mzdy v silových rezortoch, nakoľko boli pochybnmostí o znížení platov v armáde a polícii, aké opatrenia sa spravili, keďže ste tvrdili, že po zavedení seperhrubej mzdy platy neklesnú. Ďakujem pekne za odpoveď.
Zmenili sme vzorec, podla ktoreho sa prislusnikom silovych rezortov prepocita superhruba mzda tak, aby nikto z nich nebol poskodeny. Nie je to jednoduche, pretoze v silovych rezortoch platia ine pravidla pre odvody, ako v civilnej sfere.
20.09.2011 14:35 - otázka od Patrik
Pan Minister, viete mi vysvetlit ako su mozne taketo velke financne rozdiely v mzdach na vychode krajiny a zapade krajiny? Ved sme v rovnakom state a preto by mali platit pre vsetkych obcanov rovnake pravidla. Alebo mame dvojaky meter??? Dvoje zakonov a dvoje zakonnikov prace???
Regionalne rozdiely su obrovsky problem a aj preto napriklad menime politiku investicnych stimulov - motivujeme investorov, aby sli na Vychod, respektive na Gemer. A musime zrychlit tempo vystavby dialnic, na ich neexistenciu respektive nedobudovanie siete na Vychode sa stazuje pomaly kazdy potencialny investor...
20.09.2011 14:33 - otázka od Ince
Dobry den, v prvom rade vam chcem podakovat, ze aj vy ste sa nemalou pomocou pricinil o to, ze futbalovy klub Inter Bratislava nezanikol uplne! Chodite na kazde zapasy doma aj vonku? Nechcete neskor ked uz nebudete v politike zasadnut na post prezidenta Interu Bratislava a dostat ho tam kde v minulosti bol? Dakujem za odpoved...
Dakujem, Inter je mojou srdcovou zalezitostou a jeho zachrana bola mozno tazsia, ako presadenie noveho Zakonnika prace... Chodim priblizne na kazdy treti zapas muzov ale casto aj na dorast alebo ziakov. Verim, ze Inter bude coskoro opat hore.
20.09.2011 14:30 - otázka od Katarína
p. minister, prečo ste neschválili dôvod vek 65.rokov na rozviazanie prac.pomeru.Reakcia p. Ondruša, že to sú miesta nezaujímavé pre mladých ma rozčúlila,každí vie, že to sú miesta len kancelárske, nie ťažké manuálne a nezaujímavé pre mladých, lebo tieto miesta už nie sú schopní starší ľudia do takého veku blokovať lebo sú sťastní, že sa v zdraví dožili buť predčas.alebo starob. dôchodku alebo sú urobení a idú na invalidný, ale kancelárske sa držia 65 ročnými lebo nie sú tak urobený a tie sú zaujímavé pre mladých.
Tejto myslienky sme sa este nevzdali - v zakone o statnej sluzbe sa pokusime presadit to, co navrhujete a tykalo by sa to statnych zamestnancov.
20.09.2011 14:28 - otázka od Stano
Dobrý deň, p. minister. Pracujem na Úrade práce. Už 3 roky nám neboli zvýšené mzdy ani o cent a ani o halier. Či veríte alebo nie, s vysokou školou, dvoma daň. bonusmi a príplatkom za služ. auto mám 516 eur mesačne. Nepremýšľate zvýšiť mzdy aj nám, živiteľom rodiny, nie iba dôchodcom, ktorí už dávno neživia svoje deti ? Ďakujem.
V statnej sprave sa setri. Aj na mzdach. Je vecou vedenia vasho uradu, ci zvolil cestu redukcie poctu zamestnancov a zvysenia miezd ostatnych zamestnancov alebo ci sa pocet zamestnancov nezmenil pri zamrazeni platov.
20.09.2011 14:26 - otázka od Elena
Pracujem vo verejnej správe ako účtovníčka. Môžem sa dohodnúť so zamestnávateľom, že určitú časť dennej pracovnej doby budem pracovať na pracovisku a určitú časť doma? Ďakujem
Dobry den, pozdravujem citatelov topiek a tesim sa na Vase otazky. Tu je odpoved na prvu z nich: Ano, mozete

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu