Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

.týždeň: Planéta vedomostí sa podobá na osem rokov starý softvér

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Digitálne učivo z Planéty vedomostí, ktorú zvažuje ministerstvo školstva kúpiť za šesť až dvanásť miliónov eur od spoločnosti Agemsoft, sa podobá na osem rokov starý produkt Vedomosti v hrsti 1, ktorý už školy majú.

Upozorňuje na to aktuálne vydanie týždenníka .týždeň v článku Planéta nehorázností. Týždenník porovnal lekciu Oko a ucho v Planéte vedomostí s rovnakou lekciou zo softvéru Vedomosti v hrsti 1, ktorý pochádza z roku 2003.

Podľa zistenia .týždňa z 28 položiek tejto lekcie Planéty vedomostí je tretina úplne alebo takmer totožná s položkami v lekciách Vedomostí v hrsti 1. Ide o tie isté obrázky, animácie aj komentáre. Video z porovnania zverejnila redakcia na svojej internetovej stránke www.tyzden.sk v sekcii videá. Podľa týždenníka si učitelia podobnosť vzdelávacích programov nevšimli, pretože CD-čka s Vedomosťami v hrsti sa na školských počítačoch už dlhšie nedajú nainštalovať.

Ako ďalej píše .týždeň, výraznú podobnosť vykazujú aj ďalšie položky, no rozdiely sú takmer vždy v prospech Vedomostí v hrsti, ktoré majú zrozumiteľnejší výklad, menej chýb aj krajšiu grafiku. "Podobnosť je niekde väčšia, inde menšia, ale určite ide o porovnateľné a ľahko zameniteľné produkty," uvádza .týždeň.

Vedomosti v hrsti 1 a 2 pokrývajú, rovnako ako Planéta vedomostí, učivo základných a stredných škôl v predmetoch matematika, fyzika, chémia, biológia a prírodoveda. Zásadný rozdiel medzi osem rokov starým produktom a novým digitálnym učivom je, že Vedomosti sa inštalovali na školské servery, zatiaľ čo Planéta má byť dostupná cez webový portál.

Týždenník .týždeň poukazuje aj na cenový rozdiel. Oba diely Vedomosti v hrsti sa ešte pred pol rokom dali kúpiť ako multilicencia pre jednu školu za 150 eur. Pri vynásobení počtu základných škôl s prvým aj druhým stupňom (1 450) plus počtom gymnázií (250) a odborných stredných škôl (500), odhaduje .týždeň cenu produktu na 330-tisíc eur.

Oficiálne zverejnený cenový interval pre kúpu Planéty vedomostí je pritom šesť až dvanásť miliónov eur. Podľa oficiálneho letáčika Vedomostí v hrsti 1 však dostalo túto sadu 1 225 slovenských škôl v rámci projektu Infovek už pred siedmimi až ôsmimi rokmi, takže odrátanie nákladov na softvér pre tieto školy by ešte znížilo sumu.

Autorom Vedomostí v hrsti je poľská firma Young Digital Planet (YDP), ktorá je aj autorom Planéty vedomostí. V prípade Vedomostí v hrsti previedla YDP autorské práva pre českú verziu na českú firmu Langmaster. Distribútorom Vedomostí na Slovensku bola firma Agemsoft, ktorá dnes vlastní práva na slovenskú verziu Planéty vedomostí.

Týždenník .týždeň píše o zohratosti troch spoločností, keďže 1. apríla tohto roku ukončil Langmaster predaj Vedomostí v hrsti aj ďalších titulov pre školy. Stalo sa tak necelé dva mesiace po tom, čo slovenské ministerstvo školstva spustilo veľké testovanie Planéty na školách, a zároveň dva mesiace predtým, ako namiesto súťaže vyhlásilo rokovanie o kúpe Planéty od Agemsoftu.

Podľa .týždňa je zarážajúce, že na podobnosť softvérov neupozornili predstaviteľov ministerstva školstva bývalí vedúci pracovníci Infoveku, ktorí dnes pracujú pre ministerstvo - Katarína Kalašová je riaditeľkou Štátneho pedagogického ústavu a Roman Baranovič je riaditeľom Ústavu informácií a prognóz v školstve.

Týždenník sa pozastavuje aj nad skutočnosťou, že rezort opätovne otvoril rokovania s Agemsoftom bez toho, aby firma odstránila chyby v produkte. Redakcia .týždňa v máji upozornila rezort školstva na chyby v lekcii Oko a ucho, ktorú odporučil Štátny pedagogický ústav ako vzorovú. Prezentácia napríklad tvrdí, že svetlo sa v oku láme na sietnici. Aj po troch mesiacoch však digitálne učivo obsahuje rovnakú chybu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu