Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Voľby: Bude sa len krúžkovať, sprísni sa kontrola peňazí na kampane

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Od 1. januára 2013 budú voliči svojich kandidátov vo voľbách už len krúžkovať. Navrhuje to nový volebný kódex, ktorý po diskusiách s parlamentnými klubmi, Združením miest a obcí Slovenska a akademikmi dnes predstavilo ministerstvo vnútra.

 "Nový volebný kódex by mal priniesť zjednodušenie, zrozumiteľnosť a transparentnosť volebnej kampane," povedal štátny tajomník rezortu vnútra Maroš Žilinka. Cieľom novej právnej úpravy je podľa neho najmä zjednodušiť voľby a sprísniť kontrolu financovania predvolebných kampaní. Na to by mala dohliadať profesionálna volebná komisia.

Strany a hnutia, ktoré kandidujú vo voľbách, by mali po novom všetky peniaze na kampaň sústrediť na jednom bankovom účte, na ktorý budú môcť finančné prostriedky vložiť iba z iného účtu. Budú musieť viesť päť rokov evidenciu prijatých a použitých finančných prostriedkov na kampaň, ale aj darov, či služieb.

Politické subjekty budú povinné na internete alebo v médiách zverejniť, koľko chcú na predvolebnú kampaň minúť a po voľbách, koľko naozaj minuli. Ak by svoje povinnosti nesplnili, hrozila by im sankcia do 100.000 eur, jednotlivým kandidátom do 1000 eur.

Na to, či politické subjekty dodržiavajú zákon, by mala dozerať deväťčlenná profesionálna volebná komisia. Kontrolovala by výdavky politických strán, pripravovala voľby a rozhodovala o sankciách. Členov by volila Národná rada SR nadpolovičnou väčšinou. Komisia by mala rotačný systém, to znamená, že traja členovia by sa menili každé tri roky.

Volebná kampaň sa po novom začne dňom uverejnenia vyhlásenia o konaní volieb v Zbierke zákonov a skončí deň pred samotnými voľbami. Právna úprava navrhuje úplne zrušiť obmedzenia na množstvo použitých peňazí na volebnú kampaň. Nový volebný kódex bol podľa Žilinku potrebný, pretože v súčasnosti upravuje voľby päť zákonov, ktoré nie sú úplne kompatibilné a voľby majú rozdielne pravidlá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu